10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialGermania demarează ancheta privind ascultarea telefonului Angelei Merkel de NSA

Germania demarează ancheta privind ascultarea telefonului Angelei Merkel de NSA

Justiţia germană va ancheta presupusa interceptare a telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel de către serviciile secrete americane, dezvăluită de fostul consultant al NSA Edward Snowden, a anunţat miercuri procurorul federal german Harald Range, relatează AFP, conform Mediafax.

"Voi deschide o anchetă privind interceptarea telefonului mobil al cancelarului", a declarat Range, la încheierea audierii pe această temă în comisia parlamentară.

Magistratul a adăugat că, în schimb, nu va fi deschisă o anchetă privind spionarea comunicaţiilor a milioane de cetăţeni germani, dezvăluită, de asemenea, în documentele confidenţiale oferite presei de fostul consultant al NSA.

Germania a fost şocată în vara lui 2013 de dezvăluirile fostului consultant al NSA, Edward Snowden, care au arătat un sistem amplu de supraveghere a convorbirilor telefonice şi comunicaţiilor pe Internet a milioane de cetăţeni germani şi inclusiv a telefonului mobil al cancelarului Merkel, timp de mai mulţi ani.

Protecţia vieţii private este o temă foarte sensibil în Germania, marcată de dictatura nazistă şi comunism. Scandalul a afectat considerabil relaţia cu Statele Unite, tradiţional foarte apropiată.

Deschiderea unei anchete doar pentru interceptarea cancelarului Angela Merkel a fost criticată de social-democraţi (parteneri în coaliţia de guvernare condusă de Merkel), precum şi de opoziţie (Verzii şi stânga radicală Die Linke).

Comisia de anchetă a fost înfiinţată la începutul lui aprilie în Germania pentru a stabili în ce măsură cetăţenii şi politicienii germani au fost vizaţi de interceptările NSA şi dacă serviciile secrete germane erau la curent cu aceste activităţi. Comisia parlamentară de anchetă are, de asemenea, în vedere audierea lui Edward Snowden, fie printr-o deplasare la Moscova, unde locuieşte în prezent fostul consultant al NSA, fie printr-o videoconferinţă.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă