6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGoogle îşi părăseşte paradisul din Bermude

Google îşi părăseşte paradisul din Bermude

Atacat pentru strategia de optimizare fiscală agresivă, Google studiază de câteva luni, în secret, o modificare a organizării juridice şi fiscale şi, potrivit Le Monde, are în vedere abandonarea paradisului său din Bermude pentru a se concentra asupra implantării în Irlanda, unde are deja două birouri, beneficiind de taxa impozitării societăţilor de doar 12,5%. Luna trecută, Dublin a decis să pună capăt faimosului sistem fiscal „double irish”, iar pentru a beneficia în continuare de taxele fiscale reduse societăţile trebuie să aibă sediul în Irlanda.

Le Monde arată că proiectul Google de a părăsi Bermude în favoarea Irlandei este discutat la nivelul managementului şi al consiliului administrativ, fiind un subiect foarte sensibil având în vedere că Bermude este în prezent pivotul schemei fiscale al multinaţionalei. Irlanda a anunţat la 14 octombrie schimbări juridice pentru eliminarea regimului fiscal „double irish” – o tehnică fiscală bazată pe statutul societăţilor irlandeze hibride – care a lăsat întreprinderi ca Google, Apple şi alte multinaţionale să economisească miliarde de dolari şi să îşi delocalizeze profiturile spre paradisuri fiscale. În ultimele 18 luni, autorităţile de la Dublin au fost ţinta atacurilor susţinute din partea Europei şi a SUA pentru regulile sale fiscale care permit multinaţionalelor să reducă taxele lor de impozitare în străinătate la o singură cifră. Acest „double irish” a fost folosit de Google pentru a-şi exterioriza profiturile în Bermude. Google a creat la Dublin două societăţi. Prima, Google Ireland Limited, sediul european al motorului de căutare on-line, cu 2.500 angajaţi, este o societate operaţională clasică, ce primeşte toate redevenţele de la filialele grupului din Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Ea transferă aceste profituri, prin Olanda, spre a doua entitate, Google Ireland Holding, o societate hibridă cu particularitatea că este înregistrată în Irlanda, dar îşi are reşedinţa fiscală în altă parte, unde impozitul pentru societăţi este zero. În cazul Google Ireland Holding, acea „altă parte” este Bermude, unde structura se numeşte Google Bermuda Unlimited. O structurare perfectă pentru o economie totală a impozitelor.

Numeroase state se plâng de alimentarea cifrelor de afaceri şi profiturilor Google fără ca aceasta să plătească impozite în schimb şi sunt într-o confruntare cu multinaţionala americană. Din acest punct de vedere, închiderea Google Bermuda nu va schimba nimic, dar va avea ca efect atenuarea criticilor faţă de Google, crescând marja impozitelor. Înaintea anunţului Irlandei, grupul era deja tentat să părăsească rapid centrul financiar offshore şi spera să comunice intenţia la summitul G20 din Brisbane, în Australia, din 15-16 noiembrie, consacrat în special fiscalităţii întreprinderilor şi luptei împotriva optimizării fiscale agresive. La Brisbane, şefii de stat urmează să valideze prima parte a planului de acţiune al OECD pentru contracararea optimizării fiscale agresive a multinaţionalelor. Or, anunţul Google ar urma să aibă un efect special. Dar anunţarea la Dublin a sfârşitului societăţilor hibride, lăsând multinaţionalelor un răgaz până în 2020 pentru a se adapta, ar putea determina responsabilii Google să continue să profite de considerabila economie de impozite încă cinci ani.

Proiectul Google ar putea fi urmat de alte multinaţionale adepte ale optimizării fiscale agresive. Cele instalate asemenea Google în Irlanda, ca Apple, Amazon, Facebook, constrânse acum să reflecteze la dispozitivul lor fiscal.

Corke, placa turnantă a Apple în Europa

Apple şi Irlanda au o relaţie strânsă de peste trei decenii. În octombrie 1980, firma americană a deschis la Cork prima sa linie de producţie de ordinatoare din afara SUA şi era vorba de a servi Europei material informatic adaptat pieţelor locale. Apple a ales Irlanda pentru un nivel avantajos de impozitare, pentru buna calificare a angajaţilor şi o flexibilitate a muncii. Povestea sitului Cork, unde astăzi Apple are 4.000 de angajaţi şi indirect alţi 2.500, este o reflectare a istoriei mărcii. La finele anilor 1990, când Apple căuta să se ridice, producţia de Mac a fost abandonată progresiv pentru a fi delocalizată în China. Strategia a fost condusă de Tim Cook, viitorul preşedinte director-general al Apple, însărcinat de Steve Job să reorganizeze linia de producţie. Cork a cunoscut un nou avânt în anii 2.000.

Apple a intrat în muzică şi servicii cu iPod şi iTunes, apoi în telefonie. Situl irlandez s-a reconvertit şi a creat noi locului de muncă în vânzare, suport tehnic şi centre de apeluri, traducerea computerelor pentru Europa. Când Apple a ajuns în primele rânduri ale grupurilor tehnologice din lume, Cork a ocupat un loc central în dispozitivul său de optimizare fiscală, grupul facturând din Irlanda achiziţiile realizate on-line pe Apple Store în Europa.

Potrivit Guardian, Appple îşi concentrează beneficiile în Irlanda printr-un sistem de „păpuşi ruseşti” şi deţine cel puţin cinci societăţi distincte. Ele transmit comanda în China pentru pieţele din afara Americii de Nord şi de Sud, iar anul trecut peste două treimi din profiturile operaţionale ale grupului erau câştigate de aceste firme. În schimb, ele contribuie finanţând o parte din cercetările multinaţionalei în SUA, ceea ce permite repatrierea beneficiilor în America şi generarea de locuri de muncă, după cum a susţinut Tim Cook în faţa Senatului, anul trecut. Apple, care deţine o filială creată în 1982 în Insulele Caiman, a dezminţit în 2013 că dispune de bani în acest paradis fiscal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă