16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialGorbaciov: NATO vrea ca toată lumea să i se supună. Nu mai...

Gorbaciov: NATO vrea ca toată lumea să i se supună. Nu mai avem nevoie de NATO

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedintel al Uniunii Sovietice şi laureatul Premiului Nobel pentru Pace, într-un interviu pentru Radio Televiziunea Elveţiană, susţine că Alianţa Nord-Atlantică, în contextul crizei din Ucraina, şi-a depăşit rolul pentru care a fost înfiinţată şi consideră "revoltătoare" sancţiunile europene impuse Federaţiei Ruse, informează Mediafax.

"Nu mai avem nevoie de NATO", mai afirmă Gorbaciov când vorbeşte despre conflictul din Ucraina. "Noi ne-am debarasat de Pactul de la Varşovia! Dar NATO vrea să dovedească în continuare că a salvat lumea lor. Iar ei vor, la NATO, să facă în aşa fel încât peste tot, în toate teritoriile,  să i se supună. Spun «pentru pace». Dar, în fapt, vor să aibă o influenţă universală asupra politicii tuturor ţărilor", denunţă fostul lider sovietic.

Întrebat despre sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană , laureatul Nobelului pentru Pace răspunde că "acest lucru este de nesusţinut!". "Ce tip de politică este asta? Este revoltător (…), înseamnă să încerci să sufoci ţara noastră, pentru ca Rusia să-şi înceteze politica, strategia de cooperare, de dezvoltare. Asta înseamnă că parteneriatul nostru merge prost", este el de părere.

Gorbaciov, care este invitat în capitala germană pentru marcarea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, pe 9 noiembrie, critică totodată atitudinea cancelarului german Angela Merkel faţă de Rusia şi lansează un apel către germani. "O respect mult pe doamna Merkel", afirmă el, "dar merge în toate direcţiile, mai ales în privinţa sancţiunilor". "Însă nu cred că germanii pot să permită o complicare a relaţiilor noastre", subliniază el.

 

Cele mai citite

Florinel Coman, după derby-ul cu Rapid: „Ar trebui să ne intereseze doar diferenţa față de locul doi. Vom sărbători la Sfântu Gheorghe”

La finalul derby-ului cu Rapid, încheiat la egalitate, scor 2-2, Florinel Coman a declarat că este mai puţin important că FCSB nu a reuşit...

CSM București a învins Dunărea Brăila și câștigă Cupa României

CSM București a câștigat Cupa României la handbal feminin, învingând HC Dunărea Brăila cu scorul de 32-27 (17-13), în finala desfășurată duminică în Sala...

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...
Ultima oră
Pe aceeași temă