14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialGorbaciov cere Occidentului să pună capăt încercărilor de izolare a Rusiei

Gorbaciov cere Occidentului să pună capăt încercărilor de izolare a Rusiei

Ultimul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a făcut joi apel la Occident să înceteze să mai izoleze Rusia şi să adopte o ‘abordare mai constructivă’ faţă de (preşedintele) Vladimir Putin, relatează AFP, preluată de Agerpres

‘A venit timpul ca Occidentul să pună capăt tentativelor de a ne izola’, a declarat Gorbaciov, în paginile oficiosului guvernamental Rossiiskaia Gazeta, asigurând că ‘aceasta nu va niciodată rezultate’. 

‘Vladimir Putin şi-a exprimat intenţia de a normaliza relaţiile cu Occidentul’, în cadrul sesiunii sale anuale de întrebări-răspunsuri în direct cu populaţia rusă de acum o săptămână, a amintit Gorbaciov. ‘Poate că partenerii noştri ar putea să adopte o abordare mai constructivă?’, a întrebat retoric fostul lider sovietic, astăzi în vârstă de 85 de ani. 

Asigurând că rolul Rusiei pe scena internaţională ‘poate şi trebuie să fie important şi pozitiv’, Gorbaciov a avertizat că nimeni nu ar trebui să se aştepte, chiar într-o perioadă de dificultăţi economice, ca ‘Rusia să joace un rol secundar’. 

Mihail Gorbaciov, părintele reformelor politice şi economice care au grăbit căderea URSS acum aproape 25 de ani, a salutat cooperarea între SUA şi Rusia în cadrul conflictului sirian, care ‘a condus deja la o scădere a tensiunilor între Occident şi Rusia’. 

‘Dacă această tendinţă continuă, ea se va extinde asupra altor sfere de cooperare’, a declarat el, menţionând conflictul ucrainean, care ‘nu trebuie să fie abandonat (…), deoarece Europa s-ar putea să nu suporte un ‘alt conflict îngheţat”. 

Relaţiile între Occident şi Rusia traversează cea mai gravă criză de la sfârşitul războiului rece, după anexarea peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă în martie 2014 şi conflictul armat din estul Ucrainei.

 

Cele mai citite

Corabia Piraților Beach Club Avrig – tărâmul exotic cu atracții estivale

Comunicat de presă 14 mai 2024 Vara își intră tot mai serios în drepturi iar iubitorii de momente de relaxare specifice acestui anotimp trebuie...

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...

SUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american din cauza legăturilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă