12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialGrecia a transferat încă o mie de migranți din insule pe continent

Grecia a transferat încă o mie de migranți din insule pe continent

Autorităţile de la Atena au transferat cu feriboturi, miercuri dimineaţa, peste o mie de migranţi din insule către Grecia continentală, unde există deja circa 23.000 de imigranţi, informează  agenţiile ANA şi AFP, citate de Agerpres.

Pe de altă parte, Grecia vrea să retrimită 308 de migranţi în Turcia, în baza unui ''acord de readmisie'' dintre Atena şi Ankara.

Feribotul ''Ariadni'', având la bord 829 de refugiaţi şi migranţi din insulele greceşti Chios şi Mytilene, a ancorat în Portul Pireu miercuri dimineaţa. Un alt feribot, ''Blue Star 2'', a transferat 187 de refugiaţi care se aflau în insulele Kos şi Leros. 

Autorităţile portuare au pus la dispoziţie gări pentru călători şi un depozit pentru găzduirea nou-sosiţilor, precizează ANA. 

Aflată în prima linie a migraţiei, Grecia a lansat marţi un apel de ajutor. ''Nu suntem în măsură să facem faţă tuturor refugiaţilor care sosesc'', avertiza purtătoarea de cuvânt a guvernului elen, Olga Gerovassili, potrivit AFP. 

Atena a prezentat, de asemenea, Uniunii Europene un plan ''de urgenţă'' pentru organizarea găzduirii a 100.000 de refugiaţi, plan evaluat la 480 milioane de euro, a precizat purtătoarea de cuvânt. 

În Grecia se află în prezent circa 23.000 de migranţi. 

Totodată, Grecia a prevăzut expulzarea, marţi şi miercuri, a 308 migranţi, în principal marocani, algerieni şi tunisieni, în cadrul unui ''acord de readmisie'' dintre Atena şi Ankara, semnat în 2002. Marţi au fost trimişi deja în Turcia circa 150 de migranţi, restul urmând să fie trimişi miercuri, potrivit unei surse a Ministerului elen pentru protecţia cetăţeanului. 

Sursa, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, nu a precizat dacă şi în următoarele zile sunt prevăzute trimiteri de migranţi către Turcia. De la începutul lui ianuarie, câteva zeci de migranţi din ţări maghrebiene a fost deja întorşi în Turcia, a amintit sursa citată. 

În virtutea acordului bilateral din 2002, Grecia a încercat de mai multe ori să retrimită migranţi în Turcia, de unde ei au sosit în Grecia şi apoi în alte ţări europene, dar Ankara a refuzat deseori să-i primească. 

Pe fondul crizei migratorii şi a unui aflux de sute de mii de migranţi şi refugiaţi în Grecia, guvernul elen a făcut apel la Ankara de mai multe ori în ultimele luni să reactiveze şi să aplice acest acord. 

''Trebuie actualizat acest acord cu Turcia. Dacă nu există cooperare cu Turcia, nu vor fi rezultate substanţiale în ce priveşte reducerea fluxului migrator'', declara luni premierul grec, Alexis Tsipras, într-un interviu la televiziunea elenă Star. 

Un summit între Uniunea Europeană (UE) şi Turcia este prevăzut pentru data de 7 martie la Bruxelles, având drept obiectiv desfăşurarea unei acţiuni comune cu Ankara pentru a stăvili cea mai gravă criză migratorie din istoria UE. 

''Aproximativ 800.000 de refugiaţi şi migranţi au tranzitat Grecia'' către ţări nord-europene de la începutul crizei, în ianuarie 2015, a reamintit Tsipras. 

În opinia Atenei, criza migratorie nu poate fi soluţionată fără participarea Turciei, de unde soseşte marea majoritate a migranţilor pe insulele greceşti datorită numeroaselor reţele de traficanţi. Tsipras susține că Turkish Airlines, compania turcă aeriană, propune bilete de avion între Maroc şi Turcia la 50 de euro.

Vineri, cu trei zile înainte de summitul UE-Turcia de la Bruxelles, ministrul turc de externe, Mavlüt Cavusoglou, va face o vizită la Atena pentru a discuta cu responsabilii greci pe această temă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă