10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialGrecia recomandă Turciei să nu reintroducă pedeapsa cu moartea

Grecia recomandă Turciei să nu reintroducă pedeapsa cu moartea

Turcia ar trebui să dea dovadă de reţinere şi să evite reintroducerea pedepsei cu moartea după lovitura de stat militară eşuată de săptămâna trecută, a declarat ministrul grec de externe, în remarci publicate sâmbătă, informează Reuters.
   
 Turcia a abolit pedeapsa capitală în 2004, în susţinerea cererii ei de lungă durată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Dar după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, presedintele Tayyip Erdogan a declarat în faţa mulţimilor de susţinători care scandau pentru pedeapsa cu moartea că astfel de cereri pot fi discutate în parlament.
   
 "Învingătorii conflictului intern din Turcia trebuie să arate mărinimie faţă de învins, autoreţinere şi să nu reinstaureze pedeapsa cu moartea", a declarat ministrul grec de externe Nikos Kotzias ziarului Realnews într-un interviu publicat înainte de apariţie duminică.
   
Kotzias a adăugat că UE a salutat înfrângerea loviturii de stat şi doreşte o Turcie democratică care să respecte interesele şi nevoile tuturor
grupurilor religioase, sociale şi etnice. "Noi nu vrem o Turcie a răzbunării, dezbinării şi destabilizării", a declarat el pentru Realnews.
   
 Liderii UE, inclusiv preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, au declarat că Ankara nu trebuie să reintroducă pedeapsa capitală dacă doreşte să adere la UE într-o zi, aminteşte Reuters.
   
 Dar ministrul turc al justiţiei a afirmat vineri că problema dacă Turcia reintroduce sau nu pedeapsa cu moartea ar trebui considerată din punct de vedere legal şi nu legată de ceea ce doreşte UE.
   
 Întrebat dacă Grecia va trimite înapoi opt soldaţi turci care au fugit în Grecia cu un elicopter militar după lovitura de stat eşuată, Kotzias a spus că "acest lucru va fi decis de judecători şi alte autorităţi pertinente. Cu siguranţă că va fi luat în considerare în ce măsură cei opt (soldaţi) au făcut parte din puci".
   
 Militarii, trei maiori, trei căpitani şi doi sergenţi majori, au aterizat în oraşul Alexandroupolis de la graniţa de nord a Greciei sâmbăta trecută. Ei au fost arestaţi şi au cerut azil politic.
   
 Autorităţile turce i-au numit "trădători" şi "elemente teroriste" şi au cerut Atenei să-i extrădeze. Grecia a declarat că va examina cererile lor de azil rapid.
   
 Joi, bărbaţii au fost condamnaţi pentru intrare ilegală în Grecia la două luni de închisoare cu suspendare. Cererile lor de azil sunt în curs de examinare şi ei urmează să apară în faţa autorităţilor de imigrare săptămâna viitoare pentru interviuri.
   
 Un avocat care reprezintă patru dintre bărbaţi a declarat că ei se tem pentru vieţile lor dacă vor fi trimişi înapoi în Turcia.
   
 Potrivit lui Kotzias, ar trebui să se facă clar diferenţa între oamenii care luptă pentru drepturile lor într-un mod democratic şi cei care pun la cale lovituri de stat, bombardează parlamente şi ucid protestatari.
   
 "Aceşti oameni indiscutabil merită solidaritatea noastră. Nimeni nu trebuie să uite că cei din spatele loviturii de stat s-au întors contra instituţiilor democraţiei turce", a spus el.

Cele mai citite

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă