14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialGRECIA riscă eliminarea din Schengen pentru că a permis intrarea MIGRANȚILOR în...

GRECIA riscă eliminarea din Schengen pentru că a permis intrarea MIGRANȚILOR în Europa

Mai multe state central-europene cer excluderea Greciei din Spaţiul Schengen, ca sancțiune pentru că guvernul de la Atena nu a securizat eficient frontierele externe, informează Reuters, citată de Mediafax.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a sugerat eliminarea Greciei din zona europeană de circulaţie liberă Schengen. Şi alte guverne au formulat solicitări similare, în ceea ce ar fi o manevră de ordin simbolic.

“Nu se spune oficial, dar există presiuni în acest sens”, a admis ministrul grec al Imigraţiei, Yannis Mouzalas.

Potrivit ziarului The Financial Times, Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg, ţară care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ar fi transmis un avertisment oficial Greciei privind riscul eliminării din Schengen. Yannis Mouzalas şi un purtător de cuvânt al lui Jean Asselborn au respins informaţiile.

Grecia, membră a Spaţiului Schengen, este acuzată că a permis trecerea a sute de mii de extracomunitari spre state occidentale membre ale Uniunii Europene.

Grecia ar putea fi suspendată din Schengen prin activarea Articolului 26 al Acordului. Conform unor surse, tema ar putea fi introdusă pe agenda reuniunii de vineri a Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

“Este vorba de un instrument prin care Grecia ar fi supusă presiunilor pentru a accepta ajutorul UE în scopul securizării frontierelor”, a explicat un oficial european de rang înalt.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...

Roberta Metsola: Tbilisi, te auzim! Te vedem

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat, marţi, sprijinul pentru poporul georgian, într-o postare pe reţelele de socializare, potrivit actualitate.org. Roberta Metsola, mesaj pentru georgieni:...

Impactul Plafonării Prețurilor asupra Ratei Inflației: Analiza Politicilor PSD

Introducere la Contextul Economic Actual Banca Națională a României (BNR) a publicat recent un raport care arată că măsurile de plafonare a prețurilor inițiate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă