12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialGreva la Lufthansa continuă și marți

Greva la Lufthansa continuă și marți

Sindicatul personalului navigant al Lufthansa, UFO, a repins, luni, oferta de plată îmbunătățită a companiei aeriene germane, care trebuia să încheie cea mai lungă acțiune de protest cu care s-a confruntat până acum Lufthansa, potrivit Agerpres. Astfel, greva va continua și marți. 

Compania germană a oferit personalului navigant o plată excepțională cuprinsă între 1.000 și 3.000 de euro și a promis o majorare salarială de 1,7% în 2016 și în 2017.

Sindicatul, care reprezintă aproximativ 19.000 de salariați de la Lufthansa, a respins oferta și a anunțat că mișcarea de protest va continua și marți. În total sunt afectate 136 de zboruri, inclusiv cele pe distanțe lungi, mai profitabile.

Peste 110.000 de pasageri ai Lufthansa au fost afectați, luni, de greva de pe aeroporturile din Frankfurt, Munchen și Duesseldorf, aproape 1.000 de zboruri fiind anulate. Conducerea Lufthansa a anunțat că va reevalua din 2016 rutele mai puțin profitabile către Asia, Africa și America de Sud, pentru reducerea costurilor.

Sindicatul UFO a avertizat anterior că greva personalului navigant ar putea dura până la data de 13 noiembrie, dacă conducerea companiei Lufthansa nu va face concesii cu privire la salarii, pensii și condiții de muncă.

Negocierile dintre managementul Lufthansa și reprezentanții personalului navigant au început în luna decembrie 2013 și se înscriu într-un context mai amplu al eforturilor Lufthansa de a-și reduce costurile și a lupta împotriva concurenței companiilor low-cost și a celor din Golful Persic. Lufthansa este în conflict și cu piloții săi, care au declanșat 13 greve în ultimele 18 luni.

Grevele de la Lufthansa nu afectează și activitatea subsidiarelor sale Eurowings, Germanwings, Swiss și Austrian Airlines.

Analistul Jochen Rothenbacher de la Equinet estimează costul celei mai recente greve la 20 milioane de euro (21 milioane de dolari) pe zi, în funcție de numărul zborurilor anulate. Costurile totale în urma săptămânii de grevă anunțate de sindicat se ridică la aproximativ 140 de milioane de euro.

Lufthansa a oferit personalului navigant posibilitatea de a continua să se pensioneze la vârsta de 55 de ani, dar cu condiția modificării sistemului de pensii, astfel încât majorările anuale să nu fie garantate, ci să fie în funcție de evoluțiile pieței. Aceasta înseamnă că, în situația scăderii piețelor, contribuțiile la fondurile de pensii ale personalului navigant se reduc.

Lufthansa, cea mai mare companie aeriană europeană, a fost puternic afectată și de cele 13 greve declanșate în ultimele 18 luni de sindicatul german al piloților, Cockpit, tot din cauza disputelor privind salariile, beneficiile și reducerile de costuri.

Grevele repetate au costat Lufthansa peste 300 milioane de euro (335,5 milioane de dolari).

Conducerea Lufthansa vrea să înființeze o nouă divizie low-cost, numită Eurowings, cu sediul în Austria, care va plăti salarii mai mici decât în Germania și, de asemenea, va prelua o parte din rute în cadrul reorganizării operațiunilor grupului.

Cockpit se opune intenției conducerii Lufthansa de a elimina sistemul de pensionare anticipată, care le permite piloților să iasă la pensie la 55 de ani. Astfel, piloții de la Lufthansa vor să mențină posibilitatea de a se pensiona anticipat la 55 de ani, cu 60% din salariu, înainte de a ajunge la vârsta oficială de pensionare de 65 de ani. Sindicatul a fost de acord cu majorarea vârstei medii de pensionare a piloților la 60 de ani.

Lufthansa se confruntă cu dificultăți în urma concurenței venite de la companiile low-cost, precum easyJet și Ryanair, și a companiei Etihad, din Orientul Mijlociu, care a preluat o participație în grupul german Air Berlin.

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă