19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Atacul de la Nisa, REVENDICAT de gruparea Stat Islamic....

FOTO + VIDEO. Atacul de la Nisa, REVENDICAT de gruparea Stat Islamic. Ministrul de Interne: Șoferul camionului pare să se fi radicalizat foarte rapid

UPDATE 23.59: Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a făcut apel la francezi să se înroleze ca rezerviști, conform BBC News. 

 

15.43: Autorul atentatului de la Nisa, cetățeanul tunisian cu rezidență în Franța, „pare să se fi radicalizat foarte rapid”, a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, tunisianul „pare să se fi radicalizat foarte rapid”, acestea fiind „primele elemente care apar din mărturiile anturajului său”.

Bernard Cazeneuve a mai constatat, drept element de noutate, că „indivizi sensibili la mesajul Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) se implică în acţiuni extrem de violente fără să fi participat neapărat la lupte, fără să fi fost neapărat antrenaţi” militar. 

Şi modul lor de operare este nou, Cazeneuve subliniind că „nu a existat utilizare de arme grele sau de explozivi şi, în consecinţă, trauma provocată de modul extrem de violent în care această crimă a fost comisă îi şochează profund pe francezi”. „În acelaşi timp, ne arată dificultatea extremă a luptei antiteroriste”, a adăugat ministrul de interne.

UPDATE 15.15: FOTO + VIDEO. MAE: Trei români, aflați la Nisa, în timpul atacului terorist, nu au fost localizați

UPDATE 15.10: Preşedintele francez François Hollande a renunţat la deplasările pe care urma să le întreprindă, miercuri, în Austria, Slovacia şi Cehia, ca parte a turneului european destinat discutării situaţiei după referendumul pro-Brexit, potrivit unor surse de la Palatul Elysee, citate de AFP, potrivit Agerpres.

Hollande îşi menţine totuşi deplasările în Portugalia, marţi, şi în Irlanda, joi, a indicat sursa citată.

UPDATE 14.32: 16 dintre victimele atacului terorist de la Nisa, neidentificate de autorități

UPDATE 12.05: Organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat, sâmbătă, atacul de la Nisa, a anunţat Amaq News Agency, legată de gruparea jihadistă, citată sâmbătă de agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

„Unul dintre soldaţii Statului Islamic a executat operaţiunea (…) ca răspuns la apelurile de a ataca cetăţenii din ţările membre ale coaliţiei internaţionale care luptă contra SI” în Irak şi Siria, a arătat Amaq, care citează o sursă de securitate. 

Pe 21 mai, purtătorul de cuvânt al SI, Mohamed al Adnani, a îndemnat adepţii grupării să comită mai multe atentate în Occident, în special în Europa şi Statele Unite, cu prilejul lunii sfinte a ramadanului, care a început pe 6 iunie şi s-a încheiat pe 5 iulie. 

Într-un mesaj încărcat de ură, a cărui veridicitate nu a putut fi confirmată, cu o durată de 31 de minute şi difuzată pe reţelele sociale, Al Adnani le-a transmis simpatizanţilor că orice atac, oricât de mic, dar executat acasă la inamic, este mai bun decât unul mare comis în teritoriile controlate. 

Pentru Parchetul francez, atentatul comis joi noaptea la Nisa se încadrează în tipul de ameninţare a SI, al cărui purtător de cuvânt a îndemnat în ianuarie la uciderea de necredincioşi folosind gloanţe, cuţite sau „maşini”.

UPDATE 10.34: Trei persoane au fost reținute de poliție, sâmbătă dimineața, în Nisa, în cadrul investigației privind atacul solat cu 84 de morți și 202 răniși, potrivit Europe 1, citat de EFE, informează Agerpres.

Totodată, vineri, fosta soţie a autorului masacrului a fost reţinută, în jurul orei locale 11.00 (09.00 GMT) şi, potrivit procurorului Republicii, François Molins, rămâne sub arest. 
———-

Atacul care a avut loc, joi seara, la Nisa, nu a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, deși premierul francez Manuel Valls susține că șoferul camionului care a intrat în mulțimea adunată să vadă un foc de artificii, de Ziua Națională a Franței, avea legături cu islamismul radical, potrivit BFMTV.

Astfel, numele bărbatului care a provocat moartea a 84 de persoane și rănirea a 202, nu a fost menționat în comunicatele de presă ale organizației, nici pe site-ul agenției QAMA, apropiată grupării și nici la radiourile jihadiste.

Pe de altă parte, premierul francez Manuel Valls a susținut, vineri, că șoferul tunisian este un „terorist având fără îndoială legături cu islamismul radical”. „Este un terorist având fără îndoială legături cu islamismul radical într-un fel sau altul… Da, este un act terorist şi vom vedea cine sunt complicii”, a afirmat Valls la canalul de televiziune France 2, potrivit Agerpres. 

În schimb, ministrul de Interne al Franței, Bernard Cazeneuve, a refuzat să confirme că tunisianul Mohamed Lahouaiej- Bouhlel, rezident în Nisa, ar fi avut legături cu islamismul radical.

Sâmbătă, în prima zi de doliu național, la Palatul Elysee va avea loc un Consiliu de Apărare, prezidat de președintele francez Francois Hollande. Acesta este programat să înceapă la ora 09.00.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel „era total necunoscut serviciilor de informaţii”. Pe baza amprentelor digitale, s-a stabilit identitatea acestuia: atacatorul avea cetăţenie tunisiană, era divorţat şi avea copii, iar soţia sa a fost reţinută de autorităţi. El a ajuns în vizorul autorităților, fiind condamnat, la începutul anului, la şaşe luni de închisoare cu suspendare, pentru acte de violenţă. 

 

Anchetatorii au confirmat că atacul a fost premeditat, deși investigația este într-o fază incipientă. Astfel, procurorul Parisului, Francois Molins, a descris atacul ca pe un „nou tip de barbarism terorist”. 

Astfel, cercetările trebuie să determine „condițiile în care autorul a reușit să obțină arma pe care a folosit-o și că a avut complici”. Astfel, anchetatorii vor analiza apelurile date de bărbat și documentele descoperite în camionul folosit în atac. Totodată, au avut loc percheziții la locuința acestuia. În acest caz, a fost deshisă o anchetă pentru „crimă și tentativă de crimă, organizată de o grupare în legătură cu terorismul” și „asocierea cu răfăcători teroriști care plănuiesc violențe asupra populației”.

Atacul poartă amprenta unei organizaţii teroriste, susține procurorul frances Francois Molins: „Modul de operare folosit în atentatul de la Nisa este specific organizaţiilor teroriste islamiste”, a mai spus procurorul, care a lăudat activităţile serviciilor de securitate franceze. „Şoferul camionului a deschis focul asupra forţelor de ordine, dar a fost neutralizat; camionul fusese închiriat pe 11 iulie şi trebuia returnat pe 13 iulie”, a precizat Molins.

În camionul frigorific au mai gost găsite și un pistol automat şi o grenadă, opt paleţi goi şi o bicicletă. În cabină, anchetatorii au găsit un pistol de calibrul 7.56 şi un încărcător, a precizat Molins. Un al doilea pistol automat fals, o grenadă şi două replici după puşti de asalt – un Kalaşnikov şi un M16 – au fost de asemenea găsite în cabină. Între alte lucruri, anchetatorii au recuperat, de asemenea, un permis de conducere şi un card bancar.

Camionul frigorific utilizat în atac a fost închiriat pe 11 iulie de la o societate cu sediul la Saint-Laurent-du-Var, a spus el. Vehiculul urma să fie restituit pe 13 iulie. Şoferul s-a dus să ia acest vehicul greu din cartierul Auriol, singur, pe bicicletă, miercuri seara, la ora locală 21.34 (22.34, ora României), a precizat procurorul. El a fost văzut ulterior în cartierul Magnan, la ora locală 22.30 (23.30, ora României), după care a rulat între numerele 11 şi 147 pe Promenade des Anglais.

Şoferul a tras în mai multe rânduri asupra a trei poliţişti şi şi-a continuat cursa pe o distanţă de 300 de metri, după care a fost neutralizat, a precizat Molins. El a fost găsit mort în cabină, în partea pasagerului.

Atenție, imagini cu puternic impact emoțional.

 

Atacul de la Nisa a dus la moartea a 84 de persoane, între care 10 copii și adolescenți. 202 persoane sunt internate în spital, dintre care 52 sunt în stare critică, iar 25 la terapie intensivă.

Gruparea SI, care controlează zone vaste din Siria și Irak din 2014, a revendicat mai multe atacuri teroriste care au ucis zeci de persoane în Franța, Belgia, Statele Unite sau țările arabe. În ciuda tăcerii jihadiștilor, după atacul sângeros de la Nisa, suporterii grupării au sărbătorit atacul pe rețelele de socializare. Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a intrat în mulţime în seara zilei naţionale, provocând groază în Franţa deja lovită de două atentate jihadiste în 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...
Ultima oră
Pe aceeași temă