15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGrupul Shell va explora petrol şi gaze pentru Bulgaria, în Marea Neagră

Grupul Shell va explora petrol şi gaze pentru Bulgaria, în Marea Neagră

Bulgaria a selectat grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell pentru explorarea de petrol şi gaze în Marea Neagră, iar contractul ar putea fi semnat la sfârşitul lunii octombrie, informează Mediafax.

În luna aprilie, autorităţile bulgare au lansat o licitaţie pentru atribuirea a două blocuri petroliere marine, Silistar şi Teres.

Shell, singurul ofertant pentru un contract pe cinci ani de explorare a blocului Silistar, cu o suprafaţă de 7.000 de kilometri pătraţi, s-a angajat să investească 18,6 milioane de euro în studii seismice în zonă, scrie Reuters.

Silistar se află în apropierea unui perimetru din apele româneşti ale Mării Negre, unde grupul austriac OMV a anunţat că va produce până la 84 de miliarde de metri cubi de gaze, sporind speranţele Bulgariei că va putea să exploateze propriile rezerve pentru diversificarea surselor de energie.

“Este un succes foarte mare pentru noi, unul dintre cei mai importanţi paşi către diversificarea surselor de gaze”, a declarat marţi ministrul Energiei, Temenuzka Petkova.

Ea a adăugat însă că nu a existat interes pentru perimetrul mai mic scos la licitaţie, Teres.

Grupul francez Total, OMV şi grupul spaniol Repsol ar urma să înceapă activităţile de forare pentru petrol şi gaze la cel mai mare perimetru offshore al Bulgariei, Han Asparuh, în perioada februarie-mai 2016.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă