14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul libian de Uniune Naţională: Fiul lui Gaddafi, acuzat de crime împotriva...

Guvernul libian de Uniune Naţională: Fiul lui Gaddafi, acuzat de crime împotriva umanității, trebuie să răspundă

Fiul fostului dictator libian, înlăturat de la putere, Muammar Gaddafi, nu va beneficia de amnistie pentru crimele comise împotriva umanității, de care este acuzat, a anunțat, duminică, guvernul libian de Uniune Naţională (GNA), citat de AFP, informează Agerpres.

Consiliul prezidenţial al GNA a condamnat duminică, pe Facebook, declaraţiile „iresponsabile” ale şefului brigăzii care păzeşte închisoarea din orașul Zenten, în care este încarcerat Seif al-Islam, care lăsase să se înţeleagă recent că fiul lui Gaddafi ar putea beneficia de o amnistie. Aceste declaraţii ale colonelului Al-Ajami al-Oteiri, comandantul brigăzii Abubakr al-Seddiq, dau impresia „că este posibil ca Seif al-Islam şi orice autor al crimelor comise sub regimul înlăturat sau după răsturnarea acestuia să scape de sancţiuni”, a continuat Consiliul. 

Potrivit reprezentantului guvernulului libian de Uniune Naţională, Seif al-Islam Muammar Gaddafi nu poate beneficia de prescrierea crimelor împotriva umanității pentru care este acuzat, astfel că el „trebuie să răspundă”.

Avocaţii lui Seif al-Islam afirmaseră şi ei recent că acesta ar fi fost eliberat în urma unei amnistii decretate de autorităţile libiene nerecunoscute din estul ţării, rivale ale GNA. Dar autorităţile din Zenten au dat asigurări vineri că Seif al-Islam Gaddafi este încarcerat în continuare în închisoarea acestui oraş, dezminţind informaţiile privind eliberarea sa. 

Fiul fostului dictator libian face obiectul unui mandat de arestare pentru crime de război comise în timpul celor opt luni de revoltă în 2011. Autorităţile libiene şi Curtea Penală Internaţională (CPI) îşi dispută dreptul de a-l judeca. El a fost condamnat la moarte în iulie 2015 de un tribunal din Tripoli pentru rolul său în reprimarea brutală a revoltei din 2011. GNA şi-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu organizaţiile internaţionale şi în special cu CPI pentru respectarea legilor şi a suveranităţii Libiei.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă