18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul palestinian și-a anunțat DEMISIA

Guvernul palestinian și-a anunțat DEMISIA

Premierul palestinian, Rami Hamdallah, a prezentat, miercuri, demisia Guvernului său de uniune președintelui Mahmoud Abbas, informează Agerpres.

În acest context, Hamdallah urmează să înceapă imediat consultările cu toate mișcările palestiniene, inclusiv cu cea islamistă Hamas, la conducere în Fâșia Gaza, a indicat Nimr Hamad, conform AFP.

Demisia vine ca o recunoaștere a incapacității de acțiune a guvernului de uniune format în 2014, în tentativa de a se pune capăt anilor de divizări care au dus, practic, în 2007, la un război între cele două principale mișcări palestiniene, Fatah, laic și moderat, al lui Abbas, și Hamas.

Executivul condus de Hamdallah nu și-a putut exercita autoritatea în Fâșia Gaza, unde Hamas nu a dat niciun semn, în pofida reconcilierii, că ar dori să cedeze guvernului de uniune puterea preluată prin forță în 2007. În acest condiții, Autoritatea Națională Palestiniană (ANP), organ interimar creat în 1994 în urma Acordurilor de la Oslo pentru a guverna toate teritoriile palestiniene, s-a limitat la a continua să administreze Cisiordania.

Demisia guvernului se adaugă incertitudinilor profunde ale momentului. Perspectiva creării unui stat palestinian pare tot mai îndepărtată, reconcilierea rămâne doar o lozincă, Fâșia Gaza este ‘un butoi de pulbere’ și, sub conducerea Hamas, pare să se distanțeze tot mai mult politic de Cisiordania, notează AFP.

Gruparea Hamas a declarat deja în mod oficial că refuză orice ”disoluție unilaterală” a guvernului de uniune la care este asociată.

”Hamas respinge orice schimbare unilaterală a guvernului, fără consimțământul tuturor părților”, a declarat purtătorul de cuvânt al mișcării islamiste, Sami Abou Zouhri,  pentru AFP.

Dincolo de declarațiile de principiu, un înalt responsabil al Hamas, Ziad al-Zaza, a lăsat o ușă deschisă, cerându-i președintelui Abbas să înlocuiască guvernul (compus din tehnocrați susținuți de Fatah și Hamas) cu unul mai politic, ”cu toate mișcările naționale și islamice, pentru a face față ocupației israeliene„.

”Cred că, de data aceasta, ne îndreptăm spre un guvern de politicieni, nu de tehnocrați”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil al Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), menționând că discuțiile interne au evidențiat necesitatea unui asemenea Guvern.

Potrivit AFP, președintele Abbas s-ar fi alarmat mai ales de contactele indirecte pe care Hamas, scurtcircuitând Autoritatea Palestiniană, le-ar avea cu Israelul pentru a încerca să încheie un armistițiu durabil în Fâșia Gaza.

Surse din cadrul Hamas au indicat, marți, că astfel de contacte au avut loc datorită unor intermediari arabi și europeni, vizând consolidarea încetării informale a focului care a pus capăt războiului din 2014.

Cele mai citite

România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic (analiză Frames)

România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic, al producţiei şi al serviciilor transfrontaliere, potenţialul de investiţii în dezvoltarea...

Ședința de guvern se ține la Brașov

Ședința de guvern programată în ziua de 14 mai 2024 se va desfășura în municipiul Brașov, anunță un comunicat transmis de la Palatul Victoria. Nu...

Bulgaria va avea avioane F-16 mai bune ca ale României și le va asigura mentenanța în țară

Bulgaria va avea avioane de luptă F-16 Block 70 și le va asigura mentenanța la o uzină din țară, fără să fie nevoită să...
Ultima oră
Pe aceeași temă