18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul spaniol, despre atacul din Kabul: Este un atac împotriva Spaniei

Guvernul spaniol, despre atacul din Kabul: Este un atac împotriva Spaniei

Guvernul spaniol a condamnat, sâmbătă, atacul comis de talibani în cartierul diplomatic din Kabul şi l-a calificat drept “un atac împotriva Spaniei”, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Guvernul de la Madrid a explicat, într-un comunicat, că Spania se confruntă cu un “atac terorist în cursul căruia au murit doi cetățeni spanioli și care a adus puternic atingere intereselor” Spaniei.

“Este, în consecință, un atac împotriva Spaniei și a colaborării sale la consolidarea democrației în Afganistan”, transmite sursa citată.

“Ancheta rămâne deschisă și nicio ipoteză nu este exclusă”, indică totuși Madridul în comunicat.

Guvernul a precizat că un schimb de tiruri de peste o oră s-a produs în interiorul complexului ambasadei, unde trei agresori talibani au reușit să pătrundă, portalul de acces în incintă fiind distrus de explozia unei mașini-capcană în fața instituției.

Citeşte şi: UPDATE. Premierul Mariano Rajoy: Atacul din Afganistan nu a vizat ambasada Spaniei. Un poliţist a fost ucis

Potrivit Mediafax, forţele de securitate afgane au pus capăt atacului, sâmbătă dimineaţa, şi au omorât trei luptători talibani, după mai multe ore în care au avut loc, intermitent, schimburi de focuri şi explozii.

Doi străini, inclusiv un ofiţer spaniol în domeniul securităţii, cât şi patru poliţişti afgani au fost ucişi în atac,  a anunţat Basir Mujahid, un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul. 

Mai mult, nouă civili afgani au fost răniţi, iar alţi 47 afgani şi străini au fost salvaţi din clădiri din apropiere, unde au fost blocaţi după ce forţele de securitate au izolat zona din jurul casei de oaspeţi. Aceasta face parte din complexul Ambasadei Spaniei, potrivit unor paznici de la faţa locului.

Este cel mai recent atac dintr-o serie vizând ţinte străine la Kabul. Vineri, către ora locală 18.00 (15.30, ora României), un atacator sinucigaş a detonat o maşină-capcană în apropiere de casa de oaspeţi, ceea ce le-a permis celorlalţi trei atacatori înarmaţi să ocupe poziţii şi să deschidă focul asupra forţelor de securitate.

“Operaţiunea a necesitat timp, deoarece voiam să salvăm oamenii blocaţi în clădiri din jur şi a fost nevoie să ne mişcăm prudent, corect din punct de vedere tacic”, a declarat pentru Reuters Abdul Rahman Rahimi, comandantul Poliţiei din Kabul.

Talibanii au revendicat responsabilitatea atacului asupra “casei de oaspeţi a invadatorului”, la doar câteva zile după ce preşedintele Ashraf Ghani s-a întors de la o Conferinţă de pace regională, găzduită în Pakistan, unde a încercat să obţină un sprijin în vederea relansării negocierilor de pace cu talibanii, blocate anul acesta.

Guvernul lui Ghani este supus unor presiuni tot mai mari în contextul în care insurgenţa talibană s-a extins, după ce forţele străine şi-au încheiat anul trecut misiunea combatantă. Şeful serviciilor afgane de informaţii, care s-a opus încercării lui Ghani de a implica Pakistanul în procesul de pace, a demisionat joi, scoţând astfel la iveală disensiuni în cadrul aparatului de securitate.

Citeşte şi: Afganistan: EXPLOZIE în apropierea ambasadei Spaniei, într-un atac cu maşină-capcană

Talibanii au afirmat, sâmbătă, într-un comunicat, că este “ruşinos” faptul că autorităţile afgane nu au putut să împiedice un atac în centrul capitalei.

“Prezenţa mujahedinilor noştri, înarmaţi şi cu o maşină încărcată cu explozivi într-o zonă atât de bine păzită, arată că Allah este de partea noastră şi cooperarea între săraci şi poporul musulman”, afirmă Zabihulla Mujahid, un purtător de cuvânt taliban, citat în comunicat.

Mişcarea islamistă este măcinată de lupte interne pentru putere, între facţiuni rivale care doresc supremaţia, după ce talibanii au confirmat în iulie că fondatorul mişcării, mollahul Mohammad Omar, a murit în urmă cu doi ani.

Însă acest lucru nu i-a împiedicat pe militanţi să obţină o serie de succese. Ei au cucerit şi au preluat controlul, pentru o scurtă perioadă de timp, în septembrie, asupra oraşului Kunduz (nord).

Atacul de vineri a avut loc în urma unui atac, separat, asupra aeroportului de la Kandahar (sud), în care au fost ucise 50 de oameni, atât civili, cât şi membri ai forţelor de securitate.

Citeşte şi: Afganistan: Aeroportul din Kandahar, atacat de talibani

Talibanii luptă să izgonească forţele străine din ţară şi să doboare de la putere Guvernul susţinut de Occident.

În ajun, șeful guvernului conservator Mariano Rajoy, aflat în plină campanie electorală, a dezmințit că atacul a vizat ambasada Spaniei, dând asigurări că situația este sub control. Ulterior el a fost nevoit să revină asupra declarațiilor sale în cursul serii, pentru a anunța moartea primului polițist spaniol și suspendarea unui miting electoral în sudul Spaniei, cu mai puțin de zece zile înaintea alegerilor legislative de la 20 decembrie.

 

 

Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Explicația echipei lui Nicușor Dan, după ce RL a arătat că primarul ascunde problemele din Centrul Istoric, în clipurile sale electorale

După ce ROMÂNIA LIBERĂ a arătat cum primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, își filmează clipuri electorale inclusiv în Centrul Istoric al Bucureștiului, eliminând...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă