11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul Ungariei susține că în Europa sunt 900 de zone în afara...

Guvernul Ungariei susține că în Europa sunt 900 de zone în afara legii, populate de migranți

Guvernul ungar şi-a început campania pentru un ‘nu’ la referendumul naţional cu privire la cotele de refugiaţi în UE prin crearea unui site alarmist ce relatează despre terorişti ‘deghizaţi’ în migranţi şi 900 de pretinse ‘zone în afara legii’ în Europa, populate de străini, informează vineri AFP, citată de Agerpres.

În aceste 900 de ‘zone în afara legii’ unde locuiesc ‘un număr important de imigranţi’, la Paris, Londra, Stockholm sau Berlin, autorităţile au ‘puţin sau deloc controlul’ şi ‘normele societăţii gazdă prevalează cu mare greu’, se poate citi pe site-ul în culorile drapelului ungar, lansat săptămâna aceasta. 

Întrebat referitor la sursa acestor cifre, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat vineri, pentru AFP, că ele provin din ‘datele publice disponibile pe internet’, fără alte detalii. 

La iniţiativa guvernului conservator al lui Viktor Orban, Ungaria va organiza între august şi decembrie un referendum pe marginea planului european pentru reinstalarea refugiaţilor în ţările membre ale UE, plan căruia premierul ungar se opune. 

Site-ul guvernamental afişează de asemenea pe prima pagină un ‘contor’ reprezentând intrarea, la fiecare 12 secunde, a unui migrant în Europa. ‘Nu ştim cine sunt ei şi ce vor. Nu ştim câţi dintre ei sunt terorişti deghizaţi’, continuă argumentarea. 

Circa opt milioane de cetăţeni ungari trebuie să răspundă, în cadrul unui referendum, la următoarea întrebare: ‘Vreţi ca UE să decreteze o relocare obligatorie de cetăţeni ne-unguri în Ungaria, fără aprobarea parlamentului ungar?’ 

Pentru ca referendumul să fie valabil, va fi necesar ca rata de participare să fie de cel puţin 50% din corpul electoral. 

Planul de relocare, adoptat în septembrie de către statele membre ale UE şi care prevede cote de repartizare obligatorii, este juridic constrângător. Ungaria a depus plângere în decembrie la justiţia europeană, în speranţa de a se sustrage acestei obligaţii. 

Dintre cei 160.000 de solicitanţi de azil pe care statele membre au promis să-i repartizeze între ele, doar 1.100 au fost repartizaţi până acum şi niciunul nu a fost transferat în Ungaria. 

Premierul ungar, cu o retorică făţiş ostilă migranţilor, a ridicat din toamna lui 2015 garduri din sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Serbia şi Croaţia. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă