27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialHackerii iranieni au atacat ani de zile zeci de bănci americane

Hackerii iranieni au atacat ani de zile zeci de bănci americane

Şapte hackeri iranieni au efectuat, în perioada 2011-2013, atacuri cibernetice împotriva a zeci de bănci americane, provocând pierderi de milioane de dolari, şi au încercat să închisă un baraj din New York, potrivit guvernului Statelor Unite, care acuză pentru prima oară că persoane din alte state au încercat să afecteze infrastructura majoră din ţară, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Potrivit acuzaţiilor, cei şapte sunt acuzaţi că au lucrat în numele guvernului iranian şi al Grăzii Revoluţionare Islamice. Persoanele respective locuiesc în Iran şi nu este de aşteptat ca guvernul de la Teheran să îi extrădeze.

Autorităţile iraniene nu au comentat informaţiile.

Cel puţin 46 de instituţii şi companii mari din sectorul financiar american au fost ţinta acestor atacuri, între care JPMorgan Chase, Wells Fargo, American Express, dar şi compani de telecomunicaţiii AT&T.

Hackerii sunt acuzaţi că au atacat săptămânal băncile prin suprasolicitarea sistemelor lor informatice cu trafic spam. ”Aceste atacuri au fost continue, sisematice şi au avut loc pe scară largă”, a declarat procurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch, într-o conferinţă de presă.

Potrivit unui juriu federal din New York City, atacurile au avut loc în perioada 2011-2013. 

Autorităţile de la Washington au mai acuzat în trecut ofiţeri din armata chineză şi guvernul nord-coreean că au atacat cibernetic companii americane.

Atacul împotriva Bowman Avenue Dam dinn Rye Brook, New York, a fost alarmant înm od special, pentru că a avut loc împotriva unei infrastructuri de importanţă majoră, a spus Lynch. Ea a precizat că numai norocul a făcut ca hackerii să nu poată obţine controlul asupra porţilor barajului, care fuseseră deconectate manual pentru lucrări de întreţinere.

Atacul asupra barajului Bowman a făcut ca investigatorii guvernamentali să identifice şi alte sisteme vulnerabile la acţiuni ostile similare, a spus Andre McGregor, fost agent al FBI, care a condus investigaţiile legate de baraj.

Experţi în domeniul securităţii cibernetice şi oficiali ai serviciilor americane de spionaj au devenit tot mai îngrijoraţi în ultimele luni de posibilitatea producerii unor atacuri cibernetice asupra unor infrastructuri majore, precum baraje, centrale electrice şi fabrici. Unii dintre aceştia au spus că atacul care a avut loc în decembrie 2015 împotriva reţelei electrice din Ucraina ar trebui să fie considerat un semnal de alarmă.

Acuzaţii din atacurile cibernetice din SUA sunt Ahmad Fathi, Hamid Firoozi, Amin Shokohi, Sadegh Ahmadzadegan, Omid Ghaffarinia, Sina Keissar şi Nader Seidi, cetăţeni şi rezidenţi ai Iranului. Ei sunt acuzaţi de conspiraţie pentru comiterea de atacuri cibernetice, în perioada în care erau angajaţi ai unor companii IT din această ţară, ITSecTeam and Mersad Company.

 

Cele mai citite

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...

Elevul care a decedat în 2006, Carlos Acutis, va fi canonizat

Papa Francisc a recunoscut miercuri a doua minune atribuită lui Carlo Acutis, un adolescent italian devotat răspândirii credinței catolice. Decizia suveranului pontif deschide astfel...

Lotul lui Iordănescu pentru ultimele partide înainte de EURO

Selecţionerul Edward Iordănescu a anunţat un lot de 28 de jucători pentru meciurile amicale cu Bulgaria şi Liechtenstein, ultimele teste înaintea EURO 2024.Noutăţile lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă