10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialHackeri ruşi, acuzați că ar fi piratat NSA

Hackeri ruşi, acuzați că ar fi piratat NSA

Specialiştii serviciilor secrete şi experţi în securitate informatică sunt preocupaţi de trei zile de această afacere cu „iz de război rece“ după cum titrează Le Monde. La 13 august, Shadow Brokers, un grup de piraţi necunoscut până acum, a publicat pe internet o serie de tehnici şi programe de spionaj informatic pe care pretinde că le-a sustras de la Equation Group, referinţă transparentă la National Security Agency (NSA), responsabilă cu spionajul electronic în SUA. NSA nu a comentat informaţiile, dar Shadow Hackers ar fi pus mâna pe ceea ce agenţia are mai bun în materie de apărare informatică şi pe cea mai preţioasă parte a arsenalului său informatic.

Ipoteză neverosimilă, dar care a căpătat o greutate considerabilă. Kaspersky Lab, firma rusă la originea descoperirii grupului Equation, a acreditat ipoteza că o mică parte a secretelor cel mai bine păzite de NSA sunt online. Potrivit experţilor consultaţi de New York Times şi Washington Post, seria de coduri informatice postate online de piraţi ar fi programe destinate trecerii de codurile instalate de puteri rivale ca Rusia sau China, sau ţări inamice ca Iran.

New York Times a precizat că aceste programe nu au putut fi colectate decât penetrând serverele Agenţiei Naţionale de Securitate americană, celebra NSA. Un fost angajat NSA, care lucra pentru unitatea însărcinată cu piratajul, cunoscută sub numele de Tailored Access Operations (operaţiuni de acces pe măsură) a estimat că datele publicate sunt autentice. „Sunt cheile regatului, fără nici o umbră de îndoială“, a afirmat el pentru Washington Post, subliniind asta pune în pericol „securitatea reţelelor guvernamentale şi private în America şi în restul lumii“.

În ceea ce pare a fi o violare publică istorică a securităţii naţionale, piraţii pretind că au avut acces la un ansamblu de fişiere ale unei unităţi de elită de piratare sofisticată, considerată a fi o emanaţie a NSA. Dacă piratarea este reală – NSA nu a comentat informaţiile – experţii estimează că un guvern străin a ajutat grupul pentru a putea exploata resursele NSA în acest mod. Edward Snowden crede că ruşii sunt responsabili de atacul cibernetic care ar avea legătură cu participarea Rusiei la recenta violare a e-mail-urilor Comitetului naţional al democraţilor americani. Rusia este suspectată că s-a aflat în spatele difuzării în iulie a mail-urilor piratate ale DNC şi săptămâna trecută s-a semnalat că cei mai cunoscuţi legislatori din ţară au fost informaţi acum un an că Rusia infiltrase serverele DNC.

Expunerea secretelor Equation

Grupul „Shadow Brokers“ a trimis semnale către media privind piratarea lor prezumptivă a grupului Equation, o organizaţie care a fost dezvăluită anul trecut de firma rusă de securitate, Kaspersky Lab ca fiind posibil unul din colectivele de piratare cele mai sofisticate din lume. Kaspersky Lab a caracterizat Equation Group drept „un actor de ameninţare care depăşeşte tot ce se cunoaşte în materie de complexitate şi de sofisticare a tehnicilor”. Fără a numi direct Equation Groupe ca fiind organizaţia NSA, Kaspersky leagă grupul de agenţia de informaţii şi a subliniat implicarea lui în conceperea virusului electronic Stuxnet, cel considerat că a fost implicat într-un atac cibernetic americano-israelian contra programului nuclear al Iranului.

Luni, piraţii grupului Shadow Brokers au publicat online o serie de fişiere susţinând că au fost capturate de la Equation Group, de spionaj sofisticat, şi au emis revendicări, precizând că se află în posesia de arme cibernetice patronate de stat. „Vindem cele mai bune fişiere celui care oferă mai mult. Fişiere mai bune decât Stuxnet, a declarat grupul, referindu-se la arma numerică sofisticată, finanţată de SUA şi de Israel. Piraţii cer un milion de bitcoins, echivalentul a 580 de milioane dolari, pentru a elibera cele mai bune dosare. În această etapă nu se ştie cine sunt Shadow Hackers, dar unii cercetători în securitate cibernetică speculează că, după piratajul mail-urilor Comitetului naţional democratic, atribuit public agenţiilor de informaţii secrete ruse de către Hillary Clinton, acest act poate fi un semn de represalii.

„Licitaţia“ piraţilor

Ansamblul fişierelor disponibile gratuit conţin o serie de tehnici pentru penetrarea reţelelor realizate de Cisco, Juniper şi de alte firme majore. Vizarea unor astfel de tehnici, care includ şi rutere, este cunoscută de agenţii occidentali de informaţii, ca NSA şi a fost documentată în fişierele lui Edward Snowden, fostul consultant care a dezvăluit amploarea colectării de informaţii electronice de către NSA, în prezent refugiat în Rusia. El a declarat că în spatele acţiunii grupului Shadow Hackers se află ruşii şi probabil reprezintă avertismentul cuiva că poate dovedi responsabilitatea NSA în acţiuni de război cibernetic. El a subliniat că „asta poate avea consecinţe importante asupra politicii externe. În special, dacă una din aceste operaţiuni vizează aliaţii americani“. 

Piraţii au precizat că vor pune online mai multe fişiere în schimbul unui milion de bitcoins, monedă electronică dificil de urmărit. Un bitcoin valora, joi, circa 575 de dolari.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă