12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Klemm: Până în 2020, Rusia își va fi întărit, în mod...

Ambasadorul Klemm: Până în 2020, Rusia își va fi întărit, în mod semnificativ, capacitățile militare în regiune. Care sunt principalele amenințări la adresa României

Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, a declarat, vineri, la Cluj, că România se confruntă cu numeroase amenințări. Astfel, la est este Rusia, „care destabilizează securitatea europeană”, în timp ce terorismul extremist islamic este o amenințare ce vine dinspre sud. Totodată, alte amenințări vin dinspre Europa, dar și din partea „lupilor singuratici” reprezentați de criminalitatea organizată, criminalitatea cibernetică și războiul cibernetic, într-un comunicat de presă remis redacției.

„La est avem de a face cu o Rusie revanșardă care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privința utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informațional, cibernetic și hibrid. În afară de aceasta, ne confruntăm cu amenințări dinspre sud, în special sub forma terorismului extremist islamic, care a devenit și mai periculos ca rezultat al contextului din Siria și Libia. Există de asemenea amenințări care vin dinspre Europa, cum ar fi ascensiunea ideologiilor extremiste, Brexit-ul, criza financiară din Grecia, un sistem financiar slăbit în zona euro, precum și presiunea resimțită de zona Schengen și de Uniunea Europeană însăși ca urmare a sosirii în Europa a sute de mii de refugiați. Există apoi problemele care nu par să fie localizate într-o anumită zonă și nu vin neapărat din partea vreunui stat național, dar care pot veni din partea unei singure persoane sau a unui grup de persoane. Aceste amenințări includ terorismul individual al așa-numiților lupi singuratici, criminalitatea organizată, criminalitatea cibernetică și războiul cibernetic”, a arătat ambasadorul SUA.

Cu toate acestea, el s-a limitat să vorbească despre „amenințarea potențială” care vine dinspre Rusia, cât și despre măsurile luate de SUA, NATO și România, în acest context.

Klemm a atras atenția că Rusia investește pentru extinderea capacității militare în regiuea Mării Negre. Astfel că, până în 2020, „Rusia își va fi întărit în mod semnificativ capacitățile militare în regiune, folosind Crimeea drept bază pentru puterea sa militară în regiune, dar folosind și unele amplasamente în Abhazia”.

Potrivit oficialului SUA la București, strategia militară rusească „pare să fie dislocarea unor capacități de interzicere a accesului în zonă, numite A2AD, capacități dislocate în Crimeea pentru a preveni capacitatea celor percepuți drept inamici de a interveni militar în Marea Neagră”.

Mai mult, el atrage atenția că Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru Flota Mării Negre până în 2020, „care vor duce probabil la construirea și lansarea la apă a 18 noi nave militare împreună cu infrastructura portuară necesară. Aceste nave vor include o flotă înnoită de submarine în Marea Neagră constând din șase noi submarine din clasa Kilo, considerate drept unele dintre cele mai silențioase submarine din lume”.

În aceste condiții, în SUA va investi 3,4 miliarde de dolari în securitatea europeană, în anul 2017, ca parte a Inițiativei de Reasigurare Europene, ce va permite dislocarea unui număr mai mare de militari și echipamente militare americane în Europa Centrală și de Est „printr-un sistem consecvent de rotație”. 

O altă măsura prevede îmbunătățirea infrastructurii militare și întărirea capacităților militare ale aliaților SUA din cadrul NATO și a unor țări partenere.

Totodată, Hans Klemm a transms că NATO are o abordare „multidirecțională în privința securității și întreprinde măsuri de întărire a capacităților de descurajare și de apărare ale Alianței pentru a putea răspunde mai eficient gamei complete de provocări de securitate din orice direcție”. Astfel, măsurile prevăd: întărirea eforturilor de contracarare a amenințărilor hibride, întărirea capacităților naționale de a rezista unei agresiuni, întărirea capacităților de apărare împotriva atacurilor cibernetice, precum și extinderea sistemului NATO de apărare antirachetă.

Ambasadorul a felicitat Româna pentru îndeplinirea angajamentului asumat la Summit-ul NATO din Țara Galilor cu privire la creșterea bugetului apărării.

În primul rând, România ar trebui felicitată pentru că își îndeplinește angajamentul asumat la Summit-ul NATO din Țara Galilor în privința creșterii bugetului apărării.

„În acest an, Parlamentul a alocat 1,7% din PIB pentru apărare și se îndreaptă spre obiectivul propus de 2% din PIB în 2017 și de menținere a acestei proporții pentru o perioadă de zece ani, în conformitate cu acordul convenit anul trecut între toate partidele politice majore din România.       Acesta este un prim pas foarte bun și sper că este un exemplu pe care toți membrii Alianței îl vor urma”, a mai spus Hans Klemm.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă