18.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialHarta atacurilor ISIS asupra presei

Harta atacurilor ISIS asupra presei

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), un ONG dedicat apărării libertăţii presei cu sediul la New York, trage încă un semnal de alarmă cu privire la asaltul susţinut al organizaţiei teroriste Statul Islamic asupra jurnaliştilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, publicând o hartă interactivă a acestor atacuri împotriva presei, conform unui material publicat pe site-ul CPJ, citat de Agerpres. 

La 10 iunie 2014, după ce Mosulul a căzut în faţa Statului Islamic, această organizaţie teroristă a declanşat unul dintre cele mai puternice atacuri asupra libertăţii presei din ultimele decenii. Redacţii de ziare au fost închise, posturi de televiziune au fost devastate, posturi de radio au încetat să mai emită şi zeci de jurnalişti au dispărut pur şi simplu. În doar câteva zile, teroriştii ISIS au obţinut monopolul asupra canalelor de comunicare media. 

După doi ani, Programul CPJ pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord încă desfăşoară investigaţii pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu mulţi dintre aceşti jurnalişti dispăruţi. În timpul unei călătorii de investigaţii în Irak, desfăşurată la sfârşitul anului trecut, organizaţia CPJ a descoperit că o parte dintre jurnalişti au reuşit să scape iar alţii s-au ascuns, schimbându-şi identitatea pentru a nu fi găsiţi de teroriştii ISIS. Alţi ziarişti au fost răpiţi din birourile sau casele lor iar soarta lor nu este cunoscută. 

Pentru a marca împlinirea a doi ani de la căderea Mosulului, CPJ a creat o hartă interactivă a zonelor în care Statul Islamic a ucis 27 de jurnalişti. Harta are două niveluri: unul care prezintă cronologia atacurilor şi celălalt care oferă informaţii despre cazuri, inclusiv numele victimelor. 

Harta include şi atacuri produse în oraşe din Siria, Turcia şi Franţa, însă cei mai mulţi jurnalişti au fost ucişi la Mosul. De asemenea, sunt incluşi şi 11 ziarişti care sunt daţi dispăruţi şi despre care nu se mai ştie nimic.

Cele mai citite

MAE informează că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a anunțat, sâmbătă, că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, potrivit gandul.ro. MAE informează...

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei îndeamnă băncile italiene să plece din Rusia

Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o "problemă de reputaţie",...

Record în 2024 pentru Canalul Mânecii: Peste 10.000 de migranţi l-au traversat ilegal

Peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii, de la începutul anului 2024, pentru a ajunge în Regatul Unit. Aceasta reprezintă o creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă