8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialHillary Clinton, câștigătoare la Las Vegas

Hillary Clinton, câștigătoare la Las Vegas

În Las Vegas (Nevada), marţi seară, Hillary Clinton a dominat prima dezbatere a candidaţilor democraţi pentru prezidenţialele americane din noiembrie 2016, o dezbatere fair-play.

Cinci candidaţi de­mocraţi la pre­ziden­ţiale s-au întâlnit la Las Vegas pentru o primă dezbatere publică în vederea alegerilor primare. Marea favorită rămâne fosta Primă Doamnă şi ex-secretar de stat Hillary Clinton, dar doar 12 puncte o despart de candidatul Bernie Sanders, care se prezintă ca „socialist democrat“. Ceilalţi trei candidaţi, Martin O’Malley, Lincoln Chafee şi Jim Webb, ating cu greu 1% din intenţiile de vot. „Micii candidaţi“ vor avea dificultăţi să se facă auziţi şi ar fi nevoie de un miracol pentru ca vreunul dintre ei să iasă din marja de eroare a sondajelor.

Dezbaterea în cinci din Las Vegas a fost în realitate o înfruntare Clinton-Sanders, asupra căreia planează umbra unui absent stânjenitor. Fiecare trebuie să se definească în raport cu Barack Obama, să se detaşeze fără să-i renege politica.

Bernie Sanders a explicat că preşedintele nu a mers destul de departe în creşterea salariului minim sau în taxarea Wall Street şi a respins în acelaşi timp Acordul comercial TransPacific (TPP), în numele locurilor de muncă.

Pentru Hillary Clinton, dife­ren­ţa se face prin mici puncte. Fostul  secretar de stat s-a distanţat de asemenea de TPP, căruia i-a fost un fervent avocat în Departamentul de Stat. Candidata a estimat că preşedintele ar fi trebuit să legifereze prin decret problema deţinerii  arme­lor de foc. Prima dezbatere a candidaţilor democraţi a fost la antipozi faţă de primele dezbateri republicane. Adevărata surpriză a fost Hillary Clinton. Cu un surâs şi o strângere de mână, candidata democrată la prezidenţiale a obţinutsusţinerea neaşteptată a principalului rival, Bernie Sanders, asupra scandalului e-mailurilor, acesta cerând abandonarea subiectului care a înveninat campania lui Hillary Clinton şi abordarea realelor probleme ale Americii.

 

Sanders, „socialistul“

 

Sanders, 74 de ani, senator american al statului Vermont, a readus discuţiile în direcţia problemelor politice cele mai presante. După acel moment de căldură, Clinton a sărit la jugulara lui Sanders, la figurat desigur, asupra punctului slab: controlul armelor de foc – el „a votat de cinci ori contra Legii Brady“ care ar reglementa armele de asalt. Apoi, Clinton şi Sanders s-au confruntat şi asupra punctelor de vedere le­gate de Wall Street şi a politicii SUA îm problema Siriei. Încercând să blocheze elanul lui Sanders şi să calmeze îngrijorările unor partizani  privind situaţia ei în sondaje, Clinton a abordat agresiv contrastele socialist-democrate descrise de Sanders. Ea a criticat remarca acestuia în dezbatere potrivit căreia SUA ar trebui să-şi modeleze economia după ţări europene ca Danemarca, Suedia şi Norvegia. „Nu suntem Danemarca“, a replicat Clinton, care se descrie ca un progresist, dar „un progresist căruia îi place să facă lucruri“, în timp ce Sanders a declarat că nu subscrie la sistemul capitalist. La prima dezbatere a candidaţilor democraţi, Hillary Clinton a marcat un debut po­zitiv, analiştii americani subliniind avantajul experienţei sale în domeniu – a participat la peste 20 dezbateri în perioada candidaturii sale ratate în 2008. Hillary Clinton, 67 de ani, a dominat prima confruntare televizată între candidaţii democraţi şi şi-a consolidat poziţia de favorit pentru obţinerea învestiturii în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie anul viitor. Tenace, sigură pe sine şi destinsă, Hillary a dovedit că este în largul ei pe majoritatea subiectelor, contrar adversarului său principal, „socialistul“ Bernie Sanders, care a preferat să recurgă la o strategie stranie.

 

Republicanii, în aşteptare

 

A refuzat să o atace pe fosta „First Lady“ asupra principa­lului punct sensibil, afacerea e-mailurilor – când, ca secretar de stat, a utilizat pentru corespondenţă un cont perso­nal nesecurizat – şi a înlăturat astfel polemica preferată de tabăra republicană.

Şi New York Times nota că „domi­narea lui Clinton a fost în aşa fel încât cea mai mare slăbiciune a sa (afacerea e-mailurilor) s-a întors în favoarea ei“. „De luni de zile, republicanii erau prinşi de ideea înfruntării lui Hillary Clinton. De marţi seară, ei vor avea deja câteva dubii“, scrie site-ul Politica.

Unul dintre analiştii republicani, Alex Castellanos, observa că Hillary Clinton „era singurul candidat cu o statură de preşedinte“ – dacă ea a dominat a fost pentru că nu a avut adversari pe măsură.

Orizonul se luminează puţin pentru Hillary Clinton.

Sanders, care poate ameninţa la primarele din Iowa şi New Hampshire, a fost o prezenţă slabă. Joe Biden, vicepreşe­dintele de 72 ani, care nu s-a decis încă dacă se va lansa în campanie, înțelege că sarcina va fi dificilă. Sondajele o plasau deja pe Hillary Clinton în frunte înaintea dezbaterii (46% din intenţiile de vot faţă de 27% pentru Sanders) iar performanţele din Las Vegas îi vor consolida avansul.

O etapă importantă este audierea la care va participa Hillary Clinton în faţa Congresului, la 22 octombrie pe tema e-mailurilor sale private iar  democrata va vorbi despre experienţa sa în materie de politică externă.  

Performanţele lui Hillary Clinton vor face din ce în ce mai improbabilă posibila candidatură a actualului vice-preşedinte al SUA, Joe Biden.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă