18.9 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialHillary Clinton, în centrul unei anchete penale

Hillary Clinton, în centrul unei anchete penale

Doi inspectori generali au cerut Departamentului american de Justiţie să deschidă o anchetă penală în cazul e-mailurilor lui Hillary Clinton, în timp ce era secretar de Stat, informează Mediafax.

Solicitarea intervine după o evaluare făcută într-un document din 29 iunie, redactat de inspectorii generali pentru Departamentul de Stat şi serviciile de informaţii, conform căreia contul privat de email al lui Hillary Clinton conţinea “sute de potenţiale emailuri clasificate”. Documentul i-a fost transmis lui Patrick F. Kennedy, subsecretar de Stat pentru management.

Citește și: Mii de e-mailuri ale lui Hillary Clinton, date publicității. Sute de mesaje privesc situația din Libia

Deocamdată nu este clar dacă informaţiile din emailuri erau marcate drept clasificate de Departamentul de Stat în perioada în care Clinton le-a trimis sau primit.

Încă din martie, când a fost dezvăluit faptul că Hillary Clinton a folosit un cont privat de email pentru corespondenţa oficială la Departamentul de Stat, ea a declarat în mod repetat că nu a avut informaţii clasificate în acel cont.

Departamentul de Justiţie nu a decis dacă va demara o investigaţie, potrivit unor oficiali de rang înalt. Un purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale a lui Hillary Clinton a refuzat să comenteze informaţiile.

Citește și: Ce spune Hillary Clinton despre scandalul e-mailurilor

Clinton a declarat că a folosit contul personal de email pentru că era mai convenabil, dar această practică îi proteja corespondenţa de solicitările Congresului sau cele în baza legii privind dreptul la informare.

Ea a fost criticată după dezvăluirea acestor informaţii şi, prin urmare, a precizat că va cere Departamentului de Stat să dea publicităţii emailurile respective.

Departamentul revizuieşte în prezent aproximativ 55.000 de pagini de emailuri, după ce un prim lot de 3.000 de pagini a fost făcut public la 30 iunie.

În cursul procesului de revizuire, oficialii Departamentului de Stat au apreciat că unele informaţii din aceste mesaje ar trebui clasificate retroactiv. Nici unul dintre aceste mesaje nu era însă marcat drept clasificat în perioada în care au fost trimise sau primite de Clinton.

Într-un al doilea document transmis lui Kennedy la 17 iulie, inspectorii generali au afirmat că cel puţin unul dintre emailurile date publicităţii de Departamentul de Stat conţinea informaţii clasificate.

Cele mai citite

Aeroportul Internațional „Delta Dunării”- „gaura” neagră a Consiliului Județean Tulcea

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a inaugurat recent, cu mare tam-tam, finalizarea lucrărilor de modernizarea a Aeroportului Internațional „Delta Dunării” de la...

Fabrica de diamante a lui Ceaușescu a ajuns tun imobiliar

Recent am povestit într-un articol despre pasiunea familiei Ceaușescu pentru diamante și cum au reușit să obțină, temporar, concesiunea unei mine de diamante...

Premierul spaniol Pedro Sanchez nu demisionează

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că nu demisionează din funcția de premier. Anunțul vine după o pauză de câteva zile. Prim-ministrul spaniol Pedro...
Ultima oră
Pe aceeași temă