14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialHillary Clinton se opune acordului privind Parteneriatul Transpacific

Hillary Clinton se opune acordului privind Parteneriatul Transpacific

Candidata democrată pentru Casa Albă, Hillary Clinton, și-a anunțat miercuri opoziția față de acordul privind Parteneriatul Transpacific/ Trans Pacific Partnership (TPP) dezvăluit săptămâna aceasta și negociat de președintele Barack Obama cu alte 11 țări riverane Oceanului Pacific, informează agenția de presă AFP, citată de Agerpres. 

‘Astăzi, nu sunt în favoarea a aceea ce am aflat’, a declarat Hillary Clinton într-un interviu pentru postul american de televiziune PBS. ‘Consider că acordul nu atinge nivelul ridicat pe care l-am fixat’, a adăugat candidata democrată.

Pentru a-și justifica opoziția, Hillary Clinton a invocat absența de măsuri asupra manipulării monetare.

‘Mă tem că grupurile farmaceutice au obținut mai multe avantaje, iar pacienții și consumatorii — mai puține’, a mai spus Clinton.

Declarația sa este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în calitate de secretar de stat al lui Obama în perioada 2009-2013, ea a apărat interesul economic al TPP.

Însă, presiunile politice s-au amplificat asupra candidatei după ce senatorul Bernie Sanders a intrat în cursa pentru alegerile primare, amenințându-i statutul de ultra-favorită a democraților.

Bernie Sanders, ‘socialist democrat’, este unul dintre opozanții fervenți ai TPP, la fel ca majoritatea Partidului Democrat, care își exprimă îngrijorarea pentru locurile de muncă americane și denunță acordurile comerciale cu Mexicul sau Coreea de Sud.

După ani de tăcere, Hillary Clinton și-a anunțat de asemenea, la sfârșitul lui septembrie, dezacordul față de proiectul de oleoduct Keystone XL dintre Canada și SUA, răspunzând astfel unei opoziții majore din partea ecologiștilor și democraților.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă