12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialHollande dezvăluie de câte focoase nucleare dispune Franţa

Hollande dezvăluie de câte focoase nucleare dispune Franţa

Franţa dispune de 300 de focoase nucleare a dezvăluit preşedintele Francois Hollande pentru prima dată, în numele "transparenţei", relatează AFP, citat de Agerpres. 

Şeful statului a argumentat că vrea "să meargă mai departe în transparență, fie că este vorba despre doctrină, arsenal sau eforturi concrete de dezarmare" şi a confirmat că "Franța dispune de trei loturi de 16 rachete transportate de submarine și de 54 de vectori ASMPA" care echipează avioane de luptă.

"Îmi doresc ca toate statele care dispun de arma nucleară să facă același efort de transparență pentru toate categoriile de arme din arsenalul lor nuclear", a subliniat François Hollande într-un discurs susținut la baza aeriană de la Istres.

Franța, a adăugat el, a devenit "exemplară"  prin dezvăluirea "volumului total al stocului său de arme, respectiv mai puțin de 300". 

Această informație a fost dezvăluită de fostul președinte Nicolas Sarkozy în martie 2008. Astfel, Sarkozy a renunțat la secretul absolut care proteja până atunci această cifră, estimată în acea perioadă de un colectiv de oameni de știință americani la 348.

Francois Hollande a reamintit că prioritatea Franței este de a "stopa definitive a producției de materii fisionabile" destinate armelor nucleare. De asemenea, Hollande a precizat că "negocierea nu a putut începe, în lipsa unui acord al principalelor state implicate". 

"De aceea fac apel astăzi la toate statele dotate cu arma nucleară să angajeze fără întârziere această discuție. Franța va propune în săptămânile viitoare un proiect de tratat ambițios, realist și verificabil. Într-o lume periculoasă, și este astfel, Franța nu vrea să coboare garda, posibilitatea unor conflicte statale viitoare care ne privesc direct sau indirect nu poate fi exclusă. În domeniul nuclear militar, au apărut noi puteri în ultimii 20 de ani și altele încearcă încă să apară",  a mai spus Hollande.

Şeful statului a identificat în această "creștere a numărului statelor care dețin arma nucleară un risc major pentru pace în regiunile implicate, dar și pentru securitatea internațională". 

 

Cele mai citite

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă