19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Hong Kong: Revoltă a vânzătorilor ambulanți, învinsă cu focuri de armă

VIDEO. Hong Kong: Revoltă a vânzătorilor ambulanți, învinsă cu focuri de armă

Polițiștii din Hong Kong au tras focuri de avertisment, marți dimineață, după o revoltă a vânzătorilor ambulanți, revoltați că autoritățile au încercat să-i împrăștie, relatează AFP, conform Agerpres. 

Imagini prezentate la televiziune au arătat un ofiţer în timp ce îşi îndrepta arma în direcţia protestatarilor care aruncau cu cărămizi, sticle şi paleţi din lemn asupra poliţiştilor.

Incidentele care au avut loc la Mongkok, cartier foarte populat situat în partea continentală a Hong Kongului, sunt cele mai grave de la manifestaţiile prodemocraţie din toamna lui 2014. 

Potrivit mai multor media, poliţia a tras cel puţin două focuri de avertisment în aer. 

Tulburările au izbucnit atunci când autorităţile au încercat să îi disperseze pe vânzătorii ambulanţi. 

Manifestanţii, printre care membri ai mişcării numite “localiste” care militează împotriva influenţei Beijingului la Hong Kong, au încercat să ia apărarea vânzătorilor, susţinând că aceştia participă la atmosfera festivă. 

Unii “localişti” se pronunţă chiar în favoarea independenţei Hong Kongului. 

“La primele ore, a avut loc o revoltă la Mongkok. Unii dintre protestatari au atacat poliţiştii şi mass-media”, a declarat presei şeful guvernului din Hong Kong, Leung Chun-yin. 

“Au provocat incendii, au aruncat cu pietre şi alte obiecte în direcţia poliţiştilor, inclusiv asupra celor care erau deja răniţi şi căzuseră la pământ”, a adăugat el, condamnând “cu fermitate asemenea acte de violenţă”. 

În imaginile prezentate la televiziune s-au putut vedea indivizi care au scos pietre din pavaj, s-au bruscat cu poliţiştii dotaţi cu scuturi improvizate ori au dat foc gunoaielor în mijlocul străzii. 

Poliţia a explicat că a acţionat atunci când mulţimea a refuzat să asculte apelurile sale şi să se împrăştie. 

“Cu scopul de a asigura securitatea şi ordinea publică, poliţia a luat măsuri ferme, inclusiv folosirea bastoanelor de cauciuc şi a gazelor cu piper, pentru a pune capăt violenţelor ilegale”, a declarat aceasta într-un comunicat, fără să menţioneze focurile de avertisment. 

Trei persoane au fost arestate, în timp ce trei poliţişti au fost răniţi şi internaţi în spital, a adăugat textul. 

Ulterior, postul de radio RTHK a anunţat că zeci de persoane au fost reţinute, potrivit AFP.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă