16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialIanukovici și fiii lui contestă la CJE sancțiunile UE

Ianukovici și fiii lui contestă la CJE sancțiunile UE

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici și fiii săi au inițiat o plângere la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) de la Luxemburg, privind înghețarea activelor lor, informează EUobserver, potrivit RIA Novosti, relatează Agerpres.

Ianukovici, care se consideră președintele legal al Ucrainei, și fiii săi Viktor și Aleksandr, s-au adresat CEJ în data de 14 mai. Acțiuni în acest sens au întreprins de asemenea șase apropiați ai lui Ianukovici, care au fost incluși pe 'lista neagră' a UE.

Astfel, fostul premier al Ucrainei, Nikolai Azarov, și fiul său Aleksandr au înaintat plângere la CEJ în data de 12 mai, iar fostul șef al Administrației prezidențiale, Andrei Kliuev — la 15 mai. În toate documentele este subliniată necesitatea ridicării sancțiunilor.

Potrivit EUobserver, alte patru persoane incluse pe 'lista neagră' a UE s-au adresat Consiliului UE, cu solicitarea de a prezenta dovezi privind însușirea ilegală a unor mijloace de stat. Nu este exclus ca și aceste persoane să se adreseze CEJ în viitorul apropiat.

Anterior, aceeași publicație anunța că Azarov încearcă să obțină scoaterea sa de pe lista celor vizați de sancțiunile UE. Potrivit EUobserver, compania germană de avocatură Alber&Geiger reprezintă interesele a doi cetățeni ucraineni care doresc dezghețarea activelor lor. Trei surse diplomatice au confirmat că, încă din data de 5 martie, Consiliul UE a primit o cerere din partea unui Azarov și 'membrilor familiei sale', fapt ce i-a permis publicației să tragă următoarea concluzie: este vorba despre fostul premier și fiul său Aleksei, incluși de asemenea pe lista celor vizați de sancțiuni.

Cererea, potrivit diplomaților, este analizată în prezent de grupul de lucru al Consiliului UE pentru Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală.

În data de 6 martie, UE a publicat lista persoanelor sancționate, suspectate de însușire ilegală de mijloace de stat în Ucraina. Pe listă au fost incluși Viktor Ianukovici, fostul șef al Administrației prezidențiale Andrei Kliuev și alți 16 oameni de afaceri și foști înalți funcționari ucraineni. Activele bancare ale acestora au fost înghețate pe teritoriul Uniunii Europene.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă