10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIdeea formării unui birou național anticorupție produce CRIZĂ politică în Cehia

Ideea formării unui birou național anticorupție produce CRIZĂ politică în Cehia

Un plan ce are în vedere unirea departamentelor de combatere a corupţiei din Cehia într-o instituţie unică provoacă diviziuni în interiorul coaliţiei guvernamentale de la Praga şi ameninţă această coaliţie cu un an înaintea alegerilor legislative, relatează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

În pofida disputelor frecvente dintre social-democraţii premierului Bohuslav Sobotka şi ministrul de finanţe Andrej Babis, un om de afaceri foarte bogat şi lider al formaţiunii populiste ANO, coaliţia tripartită creată în anul 2014 a reuşit deocamdată să reziste. 

Dar planul anunţat săptămâna aceasta pentru crearea unui birou naţional anticorupţie prin fuziunea celor două unităţi de profil, prima având ca atribuţii combaterea delictelor economice şi cea de-a doua lupta împotriva crimei organizate, a condus la demisia directorului celei din urmă şi la schimburi dure de replici între miniştri prin intermediul mass-media. 

Planul este sprijinit de ministrul de interne, social-democratul Milan Chovanec, însă nu şi de cel al justiţiei Robert Pelikan, membru al ANO, care a ameninţat cu demisia, în timp ce Babis nu a exclus nici el posibilitatea de a-şi da demisia. 

Nici procurorii nu agreează planul de creare a unei instituţii unice de combatere a corupţiei, ei argumentând că aplicarea lui va afecta soluţionarea cazurilor deschise şi ar putea creşte riscul scurgerii unor informaţii din dosare. 

Această instituţie ar urma să fie însărcinată cu combaterea corupţiei, a criminalităţii organizate, terorismului, infracţiunilor cibernetice şi a celor de natură economică. 

De altfel, în Cehia corupţia se află de mulţi ani în prim-planul dezbaterilor politice, iar rezultatele încercărilor de a combate acest fenomen sunt modeste. 

Unitatea de combatere a criminalităţii organizate a înregistrat unele succese, dar a fost criticată pentru arestarea unei asistente a fostului premier Petr Necas în anul 2013 – cu care acesta s-a căsătorit mai târziu -, eveniment care a condus atunci la căderea guvernului. Dar acuzaţiile nu au fost nici până astăzi dovedite, astfel că nu s-a putut pronunţa vreo condamnare în acest dosar. 

Ideea de combatere a corupţiei a favorizat creşterea popularităţii partidului ANO, ale cărui iniţiale înseamnă în limba cehă ‘Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi’. 

Totuşi, adversarii liderului ANO, Andrej Babis, susţin că acesta nu ar trebui să fie în politică, date fiind posibilele conflicte de interese generate de numeroasele sale afaceri. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă