20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialIgor Dodon se întâlnește din nou cu liderul de la Tiraspol. Președintele...

Igor Dodon se întâlnește din nou cu liderul de la Tiraspol. Președintele Republicii Moldova este deja acuzat că a dat mâna cu separatiștii

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se întâlnește joi cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski.

Întâlnirea se produce într-un moment delicat, în care o bună parte a politicienilor din Opoziție și a populației din Republica Moldova îl acuză pe Igor Dodon că deja "a dat mâna cu separatiștii" și că asemenea întâlniri nu fac decât să alimenteze curajul acestora.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Dodon, Ion Ceban, a prezentat miercuri, pentru România Liberă, câteva dintre temele prevăzute a fi discutate. Acestea sunt restabilirea liniilor telefonice fixe între regiunile din stânga și din dreapta Nistrului (acestea din urmă – controlate de autoritățile de la Tiraspol), acordarea de plăcuțe de înmatriculare oficiale pentru vehiculele înmatriculate în regiunea separatistă, recunoașterea diplomelor de studii pentru locuitorii din regiunea transnistreană, precum și permiterea accesului la terenurile agricole din stânga Nistrului pentru proprietarii care locuiesc în dreapta acestuia.

Chestiunea cea mai sensibilă rămâne însă aceea a "reintregrării", adică recăpătarea controlului autorităților de la Chișinău asupra raioanelor din regiunea transnistreană. Purtătorul de cuvânt Ion Ceban ne-a precizat că acest subiect are caracter "politic" și nu se află pe ordinea de zi a convorbirilor de joi, dar că el va fi probabil abordat "într-o discuție neformală".


Citește și: Un nou protest la Chișinău împotriva lui Igor Dodon. Tinerii îl acuză că vrea să impună învățarea limbii ruse și că a dat mâna cu separatiștii din Transnistria

"Vrem să învățăm limba română pentru că noi avem viitor în UE, în România, nu în Rusia. Cu Rusia am avut un trecut foarte sângeros!", a subliniat unul dintre protestatari.


Pe de altă parte, generalul Ion Solonenco, copreședinte – din partea Republicii Moldova – al Comisiei Unificate de Control (CUC), a explicat, pentru România Liberă, că, în cazul în care acest subiect va fi abordat, el va respecta, cu siguranță, termenii acordului semnat în anul 1992, în care se vorbește despre "regiunea transnistreană a Republicii Moldova", nu de vreo regiune "moldo-transnistreană".

"Acordul din 1992 a fost semnat de Republica Moldova și de Rusia – de președinții Snegur și Elțîn, și contrasemnat de șeful de atunci de la Tiraspol, Igor Smirnov. Nici Rusia nu și-a schimbat poziția. Partea transnistreană susține că ei sunt stat independent, dar această independență nu e recunoscută de nimeni – nici măcar de Rusia", ne-a explicat generalul Solonenco.


Proiectul „Dosarele conflictului transnistrean. Soluţii pentru dezvoltarea societăţii pe cele două maluri ale Nistrului” este finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) şi implementat cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa şi Asia Centrală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă