21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialIgor Dodon și Partidul Socialist sunt favoriți la alegerile din Republica Moldova

Igor Dodon și Partidul Socialist sunt favoriți la alegerile din Republica Moldova

Partidul Socialist (de stânga, prorus) şi liderul său Igor Dodon rămân favoriţi în sondaje în perspectiva viitoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale în Republica Moldova, informează presa de peste Prut, citată de Agerpres.

În total, şase partide ar accede în viitorul legislativ de la Chişinău în cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj realizat şi prezentat miercuri de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, citat de Radio Chişinău. 

Astfel, Partidul Socialist, care pledează pentru relaţii mai strânse cu Moscova, este creditat cu 17,9% dintre opţiunile de vot. Platforma de dreapta ‘Demnitate şi Adevăr’ (DA) ar acumula 13,4% din voturi, iar Partidul Nostru al controversatului primar de Bălţi, Renato Usatâi – 12,3%. Noul partid ‘Acţiune şi Solidaritate’ al fostului ministru al educaţiei, Maia Sandu, este creditat cu 7,5% din intenţiile de vot, Partidul Democrat cu 6,4%, iar Partidul Comuniştilor cu 6,3%. Celelalte formaţiuni – între care Partidul Popular European, al fostului premier proeuropean Iurie Leancă, Partidul Liberal (prounionist) şi Partidul Liberal Democrat nu ar trece de pragul electoral de 6% pentru a accede în parlament. 

În privinţa candidaturilor la viitoarele alegeri prezidenţiale, liderul socialiştilor Igor Dodon acumulează cele mai multe intenţii de vot – 18,1%, fiind urmat de Maia Sandu, cu 12,4% din opţiuni; Renato Usatîi – cu 10,9%; liderul platformei DA, Andrei Năstase, – cu 10,3% şi Vladimir Voronin – cu 6,9%. 

Peste 87% dintre participanţii la sondaj s-au pronunţat pentru alegerea directă a preşedintelui, 71,6% dintre ei susţin organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar aproape 80% doresc anularea imunităţii deputaţilor. 

Circa 71,4% dintre cei intervievaţi cred că situaţia economică din Republica Moldova este mai proastă decât acum un an, iar 85,2% consideră că republica se îndreaptă într-o direcţie greşită. 

Între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea vamală (Belarus, Kazahstan şi Rusia), 39,4% au optat pentru Uniunea vamală, în timp ce 35,7 la sută au declarat că ar prefera aderarea la UE. 

Sondajul a fost realizat în perioada 1-10 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.189 de persoane din 75 de localităţi din Republica Moldova, având o marjă de eroare de +/-3%.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Germania susține aderarea completă a României la Spațiul Schengen

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, adică şi cu...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă