16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialIgor Dodon va candida pentru funcția de președinte al Republicii Moldova

Igor Dodon va candida pentru funcția de președinte al Republicii Moldova

Liderul socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat că este pregătit să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale, relatează portalul Moldova.org citat de Agerpres.

Dodon poate candida în cazul în care partidul său va lua o decizie în acest sens, după ce Curtea Constituţională de la Chişinău a decis ca preşedintele republicii să fie ales prin vot direct, şi nu de către Parlament, ca până acum.

‘Alegerea directă a preşedintelui de către popor este o cerinţă şi un lucru pe care şi-l doresc cetăţenii Republicii Moldova, şi faptul că în acest an preşedintele va fi ales de către popor este un lucru bun. Partidul Socialiştilor (PS) din Republica Moldova va participa la campania prezidenţială şi va avea propriul candidat’, a spus joi Dodon, într-o conferinţă de presă. 

Totodată, Igor Dodon a precizat că formaţiunea sa va solicita opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la legitimitatea deciziei Curţii Constituţionale de acum o săptămână, deoarece procedura prin care s-a revenit la alegerea directă a şefului statului ‘trezeşte multe semne de întrebare’. 

‘Preşedintele Republicii Moldova trebuie să aibă legitimitate nu doar pe plan intern, având votul majorităţii cetăţenilor, dar un lucru extrem de important este legitimitatea pe plan extern. Trebuie să fie recunoscut pe plan internaţional. Era mai bine dacă acest lucru se modifica în parlament sau prin referendum republican. Avea mai multă legitimitate’, a spus liderul PS. 

Curtea Constituţională a decis vinerea trecută că viitorul preşedinte al Republicii Moldova va fi ales direct de către cetăţeni, indicând că, în anul 2000, atunci când a fost modificată legislaţia privind alegerea preşedintelui de către parlament, au fost admise încălcări. 

Preşedintele legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, sugerase, la sfârşitul săptămânii trecute, că alegerile prezidenţiale în Republica Moldova ar putea avea loc în toamnă. 

Conform unui sondaj din luna ianuarie, liderul socialiştilor Igor Dodon era creditat cu cele mai multe intenţii de vot, 17,5%, în perspectiva unor alegeri prezidenţiale directe, în timp ce pe locul doi s-a clasat Andrei Năstase, unul din liderii platformei civice Dreptate şi Adevăr (DA, de centru-dreapta), care a acumulat 14,6% din preferinţe. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă