17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialImigranții încearcă să se refugieze în baze MILITARE britanice din CIPRU. Vezi...

Imigranții încearcă să se refugieze în baze MILITARE britanice din CIPRU. Vezi reacția Londrei

Peste 100 de imigranţi, majoritatea proveniți din Orientul Mijlociu, se află în interiorul bazei militare britanice Dhekelia din Cipru.

Ei vor fi însă expulzaţi dacă nu solicită azil autorităţilor din Cipru, au anunţat autorităţile britanice, informează Le Figaro, citat de Mediafax.

“Fie solicită azil în Cipru, fie procesul de expulzare va fi declanşat”, a anunţat Sean Tully, purtătorul de cuvânt al forţelor britanice din Cipru.

Cei 115 imigranţi care provin majoritatea din Orientul Mijlociu, dintre care 29 de copii, au debarcat în data de 21 octombrie la baza militară britanică din Akrotiri, în apropiere de localitatea Limassol, din regiunea de coastă a Ciprului, în timp ce încercau să ajungă în Grecia. Ei au fost transferaţi la o altă bază militară, Dhekelia, din apropierea oraşului Larnaca.

“Bazele militare nu sunt puncte de intrare în Marea Britanie”, a avertizat Sean Tully.

Dintre cei 115 imigranţi, doar 15 au depus cereri de solicitare a azilului în Cipru, care vor fi examinate de autorităţile competente. Restul imigranţilor sunt vizaţi de “intenţia de a fi expulzaţi”, a precizat Tully.

“Fiecare persoană are oportunitatea de a contesta asta, noi nu ştim cât timp va dura acest proces”, a specificat purtătorul de cuvânt al forţelor britanice din Cipru, adăugând că ţările în care vor fi expulzaţi imigranţii vor fi stabilite în timpul procesului.

Cei mai mulţi imigranţi sunt sirieni, libieni şi palestinieni.

RAF Akrotiri este unul dintre cele două teritorii suverane britanice din Cipru, care a fost colonie până în 1960. Baza aeriană se află la numai 107 kilometri de regiunea de coastă a Siriei.

Baza militară de dimensiuni importante, care se află pe coasta sudică a insulei, este folosită din septembrie 2014 pentru bombardarea obiectivelor grupării Stat Islamic din nordul Irakului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă