13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Împăratul Akihito al Japoniei a sugerat că ar dori să abdice....

VIDEO: Împăratul Akihito al Japoniei a sugerat că ar dori să abdice. Reacția guvernului

 

PDTE 10.32: Premierul japonez Shinzo Abe a declarat, luni, că ia „în serios” cuvintele împăratului Akihito și că intenționează să-i răspundă, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Tratăm cu seriozitate cuvintele majestății sale împăratul și vom reflecta profund asupra lor”, a spus Shinzo Abe.

10.16: Împăratul Japoniei, Akihito, a declarat, luni, într-un mesaj video, că este îngrijorat că într-o zi i-ar putea fi dificil să își îndeplinească îndatoririle ca simbol al statului şi a sugerat crearea unei regenţe, potrivit agenției nipone Kyodo, citată de Agerpres.

Mesajul video a fost înregistrat duminică la Palatul Imperial, la câteva săptămâni după ce mulți japonezi au fost luați prin surprindere de informațiile apărute în mass media potrivit cărora împăratul se gândește să abdice.

„Atunci când iau în calcul faptul că nivelul formei mele fizice scade treptat, sunt îngrijorat că ar putea deveni dificil pentru mine să-mi îndeplinesc datoria în calitate de simbol al statului cu întreaga mea ființă, așa cum am făcut până acum”, spune Akihito în mesajul respectiv.

Întrucât Constituția japoneză nu prevede abdicarea unui împărat, pentru ca acest lucru să fie posibil ar fi nevoie de o revizuire a legii sau de adoptarea unei legi speciale. În mesajul său, Akihito nu s-a referit în mod explicit la abdicare, care ar implica proceduri politice și juridice specifice.

 

———

Împăratul Akihito al Japoniei urmează să apară într-un mesaj televizat, în care ar urma să anunțe că se va retrage din viața publică și că îi va cere prințului Naruhito și soției acestuia să-i preia multe din funcțiile publice, informează BBC, citat de HotNews.ro.

Luna trecută, postul public de televiziune NHK preciza că împăratul ar dori să demisioneze în anii următori, ceea ce ar fi fără precedent în Japonia odernă. Cu toate acestea, el nu va folosi cuvântul „abdica”, întrucât în legislația japoneză nu există nicio prevedere legală pentru abdicare. 

Cu toate acestea, Casa imperială a Japoniei a dezmințit informația. „Nu este deloc adevărat” (ce au anunţat postul de radioteleviziune NHK şi agenţia de presă Kyodo referitor la intenţia de abdicare a împăratului Akihito, n.r.), a declarat miercuri seară un înalt responsabil al Casei imperiale japoneze, Shinichiro Yamamoto. 

 

Potrivit NHK, un mesaj înregistrat al împăratului, în vârstă de 82 de ani, va fi făcut public la ora locală 15.00 (06:00 GMT). Astfel, împăratul, care a avut o intervenție chirurgicală pe inimă și a urmat un tratament pentru cancer de prostată, ar urma să ceară prințului Naruhito și soției lui să-i preia multe din funcțiile publice.  

Citește și: Palatul imperial reacționează la zvonurile privind abdicarea împăratului Akihito: Nu este deloc adevărat

Aceasta este doar a două oară când împăratul Akihito transmite un mesaj video pentru poporul japonez. Primul a fost după cutremurul devastator și tsunami-ul din 2011.

În legea actuală privind Casa imperială japoneză, act normativ care reglementează statutul juridic al împăratului, nu este prevăzut mecanismul legal al abdicării, astfel că ar fi necesară revizuirea acestui text în cazul în care Akihito ar dori să renunţe la tron. În Japonia nu a avut loc nicio abdicare în ultimii 200 de ani. 

Akihito, aflat pe tronul Japoniei de 27 de ani, a fost diagnosticat în acest an cu gripă. Născut în 1933, el i-a urmat la domnie lui Hirohito, iar moştenitorul său este prinţul Naruhito, în vârstă de 56 de ani. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă