11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Operațiune antiteroristă în Bruxelles: Suspect de terorism, neutralizat. Persoanele reținute au...

FOTO: Operațiune antiteroristă în Bruxelles: Suspect de terorism, neutralizat. Persoanele reținute au fost eliberate

UPDATE 17.40: Cele două persoane reținute, marți, de autoritățile belgiene, după atacul armat asupra poliției, au fost eliberați fără a fi puși sub acuzare, potrivit Reuters, citat de News.ro.

„Persoana care a fost reţinută la spitalul din Halle şi o altă persoană care a fost reţinută pentru a fi interogată, după o percheziţie la domiciliu (…), au fost reţinute de judecător.  Ele nu au fost puse sub acuzare”, a anunţat Parchetul federal într-un comunicat.

Anterior, procurorii l-au identificat pe teroristul ucis marţi la Bruxelles, într-un schimb de focuri cu poliţia. Este vorba de un algerian de 35 de ani care locuia ilegal în Belgia.

UPDATE miercuri, 16.25: Un drapel al grupării teroriste Statul Islamic şi o carte despre salafism au fost găsite, marţi seară, lângă cadavrul suspectului ucis de forțele de ordine belgiene și franceze, în operațiunea antiteroristă, potrivit presei internaționale, citată de Agerpres.

Suspectul ucis a fost identificat în persoana lui Belcaid Mohammed, un algerian născut în iulie 1980. El locuia ilegal în Belgia, unde era cunoscut de autorităţile judiciare doar pentru un furt comis în 2014, a precizat purtătorul de cuvânt al parchetului, Thierry Werts. 

Algerianul a fost „neutralizat” de un trăgător de elită al poliţiei din afara apartamentului vizat de percheziţia desfăşurată în cartierul Forest din Bruxelles. Alături de cadavrul său au mai fost găsite „11 încărcătoare de kalaşnikov şi foarte multe muniţii”, dar niciun dispozitiv exploziv. 

„Două persoane, care se găseau după toate probabilităţile şi ele în apartament şi a căror identitate este necunoscută deocamdată, au reuşit să fugă şi sunt căutate în mod activ”, a menţionat Werth. 

Potrivit Parchetului, alte două persoane, neidentificate, au fost reţinute, una marţi seară, iar cealaltă în cursul nopţii, însă în acest stadiu nu s-a stabilit dacă aceşti doi indivizi au fost implicaţi în schimbul de focuri. Autorităţile au precizat totuşi că nu este vorba despre fraţii Khalid şi Ibrahim El Bakraoui, ale căror nume au fost vehicule de mass-media.  În prezent, ancheta continuă.

Miercuri dimineaţă, premierul Charles Michel a vorbit despre „o mobilizare maximală a poliţiştilor şi magistraţilor” şi a cerut „’populaţiei să rămână calmă”. Tot pentru miercuri este prevăzut un consiliu naţional de securitate, care reuneşte principalii miniştri şi responsabili din serviciile de securitate belgiene. 

UPDATE 20.20:Unul dintre suspecţii urmăriţi de poliţie în raidul antiterorism a fost ‘neutralizat’, după un schimb de focuri cu forţele de ordine, relatează media belgiene, citate de Reuters, informează Agerpres.  

Cotidianul belgian La Derniere Heure a relatat că un suspect, care ar fi avut asupra sa o armă automată, a fost ‘neutralizat’ după ce a fost văzut de poliţie din elicopter într-o grădină din apropiere. 

UPDATE: Operaţiunea de poliţie desfăşurată marţi la Bruxelles nu îl viza pe francezul Salah Abdeslam, suspect-cheie în atentatele din noiembrie de la Paris, ci persoane din anturajul suspecţilor inculpaţi în Belgia în legătură cu aceste atacuri, a precizat o sursă din cadrul poliţiei franceze, relatează AFP, citata de Agerpres. 

“Operaţiunea nu l-a vizat pe Salah Abdeslam, ci anturajul unuia sau mai multora dintre cei 11 inculpaţi belgieni”, a precizat sursa citată. Salah Abdeslam, 26 de ani, suspectat că a avut un rol-cheie în pregătirea atentatelor de la Paris soldate cu 130 de morţi, este de atunci căutat de poliţie. 

Poliţişti francezi au participat la rândul lor marţi la percheziţia de la Bruxelles din cadrul anchetei poliţiei belgiene privind atentatele de la Paris, în cursul căreia bărbaţi înarmaţi au tras asupra forţelor de ordine, a precizat ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve. 

O vastă operaţiune a poliţiei era în desfăşurare marţi după-amiază în cartierul Forest din Bruxelles în încercarea de a prinde unul sau doi bărbaţi care au tras asupra poliţiştilor veniţi să efectueze o percheziţie în cadrul anchetei privind atentatele de la Paris. Potrivit media belgiene, trei agenţi ai poliţiei federale ar fi fost răniţi în schimbul de focuri. 

Forţele belgiene de securitate încă sunt în căutarea unor suspecţi, printre care şi Salah Abdeslam, având legături cu militanţii din Bruxelles implicaţi în atacurile islamiste de la Paris.

Trei polițiști au fost răniți ușor, marți după-amiază, în timpul unei descinderi într-una dintre suburbiile Regiunii Capitalei Bruxelles. Raidul are legătură cu atentatele din Paris, în urma cărora 130 de persoane au murit, informează site-ul belgian deredactie.be.

Potrivit unor surse citate de Reuters, doar o persoană ar fi fost rănită în schimbul de focuri.

Incidentul a avut loc în suburbia Vorst, în apropierea unei fabrici Audi, în timul unei operațiuni prin care se încearcă găsirea membrilor grupării Stat Islamic care au fost implicați în atentatele din luna noiembrie, din captala Franței.

Potrivit poliției belgiene, atacatorul a tras focuri de a fugit. Mai mult, arma acestuia nu a fost identificată, însă un martor apreciază că s-ar fi tras aproximativ 30 de focuri de armă. BBC raportează că ar fi vorba de cel puțin doi atacatori.

În prezent, forțele de ordine desfășoară operațiuni în zonă.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă