20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialÎn interiorul ISIS: Cum s-au infiltrat spionii britanici în conducerea organizaţiei teroriste....

În interiorul ISIS: Cum s-au infiltrat spionii britanici în conducerea organizaţiei teroriste. Jihadiştii sunt paranoici şi-i pedepsesc crud pe cei bănuiţi de trădare

Organizaţia teroristă ISIS, care se confruntă, în prezent, cu un puternic atac la Mosul, ultimul său bastion din Irak, este copleşită de divizări, dezertări şi teama de spioni infiltraţi printre ei, în special britanici, scrie The Independent. Jihadiştii se tem acum de o mulţime de lucruri: de bombe, de atacurile care urmează să vină şi de spionii străini infiltraţi printre ei, spune Rashid, un jihadist belgian care susţine că cei mai mulţi dintre agenţii serviciilor secrete din Occident intraţi în ISIS ar fi britanici.

Rashid, care era mecanic înainte să ia arma în mână, este unul dintre sutele de luptători străini care s-au alăturat jihadului din Siria şi a luptat doi ani pentru ISIS. Deziluzionat de islamişti şi temându-se de ce urmează să se întâmple în Siria, belgianul a dezertat şi a fugit în Turcia.

Jurnalistul Kim Sengupta a ajuns la Rachid, în Turcia, printr-un intermediar, după ce a scris un alt articol în The Independent, luna trecută, în care susţinea că omnipotenţia ISIS a fost înlocuită de teamă, diviziuni şi dezertări. Odată cu rapida avansare a forţelor coaliţiei prin Siria şi Irak, în interiorul grupării teroriste a crescut paranoia şi au devenit tot mai violente pedepsele aplicate celor consideraţi trădători.

Rachid, care şi-a ras barba şi şi-a ars hainele şi documentele din Siria, doreşte să plece din Urfa cât mai repede întrucât acest oraş, în ciuda faptului că se află Turcia, este un paradis pentru extremiştii islamişti, inclusiv cei din ISIS.

În această localitate o mulţime de activişti moderaţi, inclusiv unii membri ai grupării Raqqa, au fost măcelăriţi în tăcere, ceea ce demonstrează brutalitatea Statului Islamic. Într-un videoclip al acestor execuţii, postat de ISIS pe internet, se susţine că victimele au „conspirat cu cruciaţii”, deşi nu există nici o dovadă că vreunul dintre acei activişti ar fi avut vreo legătură cu vreun serviciu de spionaj, britanic sau al altui stat.

Totuşi, mulţi dintre cei ucişi dincolo de graniţă au fost acuzaţi că ar fi fost spioni străini. Una dintre figurile cele mai proeminente este Abu Ubaida Almaghribi, şeful securităţii ISIS din Alep, care a fost însărcinat cu supravegherea jurnalistului american James Foley şi a altor ostatici occidentali înainte de a fi executaţi. Se crede că Almaghribi, un olandez de origine marocană, a fost decapitat împreună cu alţi trei luptători, după ce au fost acuzaţi că ar fi ageţi MI6 şi că ar fi transmis informaţii secrete în Marea Britanie.

ISIS a declanşat o anchetă internă după ce britanicul Mohammed Emwazi, care l-a executat pe James Foley şi alţi ostatici, a fost ucis într-un atac cu dronă în noiembrie anul trecut. A urmat o serie de persecuţii şi execuţii pe motiv că poziţia lui ar fi fost trădată.

Dacă s-ar întoarce acasă, Rachid, ca şi alţi jihadişti europeni, ar primi ani grei de închisoare. Singurul stat european care nu-i acuză de infracţiuni legate de terorism pe cei întorşi din grupările rebele siriene este Danemarca, unde funcţionează un program de reabilitare.

Luptătorii străini, spune Rachid, sunt convinşi să agenţiile de securitate occidentale îi depistează după ce trimit agenţi sub acoperire în interiorul grupărilor islamiste. Ei sunt siguri şi de faptul că Marea Britanie are un rol principal în această operaţiune.

„Nu vin foarte mulţi voluntari din Marea Britanie, dar cei care ajung la ISIS devin repede celebri în organizaţie datorită implicării serviciilor de spionaj. Mulţi dintre fraţii de arme vor spune că există spioni activi, iar ISIS a ucis deja o mulţime de bărbaţi, şi chiar femei, despre care a spus că sunt spioni străini, cei mai mulţi britanici, spune Rachid.

De-a lungul timpului, aminteşte luptătorul belgian, ISIS a cerut multor oameni să ajute la construirea Statului Islamic, între aceştia numărându-se nu doar luptători, ci şi profesori, ingineri sau doctori. Acum, liderii organizaţiei cred că printre aceştia s-au infiltrat spioni.

Analistul politic turc, Uluk Ultas, este şi el convins de „legăturile cu Marea Britanie:  „E o senzaţie destul de răspândită că Marea Britanie a reuşit să se infiltreze în mai multe grupări, inclusis ISIS, şi că liderii Statului Islamic ştiu asta şi sunt îngrijoraţi”.

Specialistul turc spune că cel mai mediatizat astfel de caz este cel al lui Almaghribi, pe care ISIS l-a acuzat că ar fi spion britanic şi spune că l-a executat. Dar analistul turc afirmă că a discutat cu unii luptători care i-au spus că Almaghribi ar fi în viaţă şi că ar putea fi păstrat ca monedă de schimb pentru când va cădea Raqqa.

Unele dintre informaţiile despre Almaghribi au provenit de la Jejoen Bontick, un jihadist belgian. El a precizat că James Foley şi ceilalţi ostatici au fost reţinuţi de un grup de jihadişti belgieni din Alep numit Sharia-4-Belgium, apoi au fost mutaţi la Raqqa în mâinile lui Emwazi, care a devenit cunoscut drept Jihadistul John, care era mereu împreună cu alţi trei britanici, numiţi The Beatles.

Se crede că peste 27.000 de luptători străini s-au alăturat grupării teroriste ISIS de la începutul războiului din Siria, în urmă cu cinci ani, iar între 5.000 şi 7.000 dintre ei au venit din Europa. Doar aproape 800 au sosit din Marea Britanie şi foarte puţini dintre ei au revenit în ţară.

Rachid spune că acestora le e teamă de acuzaţiile de terorism la care ar fi supuşi dacă se întorc acasă, dar rămânerea în Siria este acum la fel de periculoasă: „Aici  pot muri fie dintr-un bombardament, fie în atacurile care vor fi lansate asupra localităţii Raqaa, fie de ISIS dacă va considera că sunt spioni, trădători.”

 

 

Cele mai citite

Guvernul acordă noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza

România continuă acordarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. În cursul dimineții a fost trimis un nou transport cu produse alimentare și...

Peste 7.000 de kilograme de carne de miel cu prețul începând de la 34,99 lei/ kg vor fi livrate online de Freshful

Sărbătorile sunt un prilej perfect pentru a petrece timp în familie, iar preparatele tradiționale sunt la mare căutare. Rețetele de ciorbă de miel, tocăniță...

Rusia – Ucraina, ziua 796: Zelenski face un apel disperat pentru livrarea rapidă de arme

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare...
Ultima oră
Pe aceeași temă