12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialÎn Irlanda de Nord încep audieri asupra necesităţii votului parlamentului pentru Brexit

În Irlanda de Nord încep audieri asupra necesităţii votului parlamentului pentru Brexit

Înalta Curte a Irlandei de Nord începe marți audieri într-un demers juridic împotriva planurilor Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană, anunță Reuters, preluată de Agerpres. Acțiunea în instanță a fost formulată de un grup de politicieni din mai multe partide, inclusiv principalele două formațiuni naționaliste irlandeze. Aceștia susțin că pentru Brexit este nevoie și de votul parlamentului regional al Irlandei de Nord.

Punctul de vedere juridic al guvernului de la Londra este că invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care constituie începutul oficial al unei perioade de doi ani pentru ieșirea din UE, poate fi făcută conform prerogativelor regale (n. red. — exercitate de guvern), ceea ce nu necesită aprobarea parlamentului.

Premierul Theresa May a anunțat duminică începerea procedurii respective înainte de sfârșitul lui martie, anul viitor.

Și Înalta Curte a Angliei are de judecat un caz similar, tot luna aceasta. Este de așteptat ca sentințele curților regionale să fie ulterior contestate la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanță judecătorească a Regatului Unit, format din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Verdictul final asupra acestei chestiuni constituționale este așteptat în decembrie.

Electoratul britanic a votat în proporție de 52% pentru Brexit, în iunie, dar nord-irlandezii s-au pronunțat cu o majoritate de 56% pentru rămânerea în UE.

Partidele naționaliste irlandeze din Irlanda de Nord afirmă că ieșirea din Uniune ar putea periclita acordul de pace din 1998 și restabili un regim strict de frontieră cu Irlanda, stat membru UE. Argumentul lor juridic, potrivit Reuters, este că guvernul britanic este obligat să aplice așa-numitul Acord din Vinerea Mare cu Republica Irlanda, iar acest document conține referiri la UE. Acordul — reamintește Reuters — a pus capăt unei perioade de trei decenii de violențe ucigașe între naționaliștii irlandezi catolici, care doresc unirea cu Irlanda, și unioniștii britanici protestanți, care vor ca Irlanda de Nord să rămână în Regatul Unit. Conflictul s-a soldat cu 3600 de morți.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă