10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialÎn Polonia, în ultimii doi ani, 90 la sută dintre responsabilii armatei...

În Polonia, în ultimii doi ani, 90 la sută dintre responsabilii armatei au fost înlocuiți

Ministerul polonez al Apărării a anunțat miercuri că, din anul 2015, a “înlocuit 90 la sută dintre responsabilii în posturile de comandament din cadrul Statului Major”, transmite AFP citată de Agerpres.

Ministerul nu a precizat numărul ofițerilor care au fost vizați de aceste decizii, dar se știe că este vorba de o vastă reformă lansată de conservatorii naționaliști, la putere în Polonia din 2015.

Polonia este unul dintre cei mai puternici membri ai NATO și deține o armată profesionistă alcătuită din 106.000 de soldați, față de 96.000 în 2015, potrivit ministerului.

Generalul Mieczyslaw Gocul, fost șef al statului-major, și-a anunțat demisia la 27 ianuarie. Retragerea sa a fost urmată de cea a generalului Miroslaw Rozanski, șef al comandamentului interarme, și a generalului Adam Duda, responsabil cu achizițiile de armament.

Generalii Leszek Surawski și Jaroslaw Mika au fost numiți la conducerea statului-major și, respectiv, a comandamentului interarme.

Opoziția liberală a criticat aceste demisii în serie, într-un moment în care Polonia găzduiește pe teritoriul său un important contingent de forțe americane și ale NATO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă