17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialÎn Transnistria, ruşii îl primesc cu gloanţe şi tiruri de artilerie pe...

În Transnistria, ruşii îl primesc cu gloanţe şi tiruri de artilerie pe şeful Guvernului Republicii Moldova

400 de militari ai Federaţiei Ruse şi 30 de piese de artilerie au efectuat exerciţii în Transnistria, cu mai puţin de 24 de ore înainte ca premierul Republicii Moldova să ajungă în vizită în regiune.

Potrivit presei internaţionale, şeful guvernului de la Chişinau, Chiril Gaburici, vine astăzi la Tiraspol, pentru a se întâlni cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk.

În acest context, trupele ruse staţionate în regiunea separatistă au efectuat manevre militare pe parcursul cărora au tras circa 100.000 de proiectile, a declarat un purtător de cuvant al armatei ruse, Oleg Kocetkov, citat de AP.

La manevrele militare, ruşii au mai folosit lansatoare de rachete şi transportoare blindate.

După ce a ocupat Crimeea, Rusia a sporit numărul militarilor din Transnistria

Autorităţile de la Chişinău sunt din ce în ce mai îngrijorate de prezenţa militarilor ruşi în Transnistria. Numărul lor ar fi sporit după ce Rusia a ocupat, anul trecut, peninsula Crimeea. Guvernul Ucrainei şi statele occidentale acuză Rusia că îi susţine pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Transnistria este o regiune a Republicii Moldova cu populaţie predominant rusofonă. Ea şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Republica Moldova, după dezmembrarea URSS, invocând pericolul ca Republica Moldova să revină la România.

După declaraţia de independenţă a Transnistriei, în regiune a izbucnit un război civil, iar în anul 1992 Guvernul de la Moscova a trimis trupe în Transnistria, motivând că doreşte să-i protejeze pe etnicii ruşi.

Vizita de astăzi la Tiraspol a premierului Republicii Moldova este a doua din acest an, după cea efectuată la data de 14 martie.

O nouă întâlnire în cadrul negocierilor de soluţionare a conflictului transnistrean îngheţat, în formatul 5+2, este programată la data de 21 aprilie la Viena, precizează Mediafax.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...
Ultima oră
Pe aceeași temă