14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza siriană: ONU acuză că în Alep au avut loc crime de...

Criza siriană: ONU acuză că în Alep au avut loc crime de război

Doi înalți responsabili ai Organizației Națiunilor Unite (ONU) consideră că atacurile asupra unor spitale siriene și asediul care a provocat foamete la Alep sunt crime de război, astfel că autorii lor ar trebui să fie aduși în fața justiției, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Secretarul general adjunct al Naţiunilor Unite pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman, a subliniat că „atacurile deliberate şi directe asupra spitalelor sunt crime de război”, la fel și „utilizarea foametei ca armă într-un conflict”. În aceste condiții, Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, ar trebui să investigheze posibilele crime de război în Siria. Cu toate acestea, în 2014, China și Rusia au blocat o astfel de inițiativă. 

Şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Stephen O’Brien, a condamnat şi el „atacuri de neiertat, profund tulburătoare” asupra unor instituţii medicale din Alep. El a avertizat că responsabilii „trebuie să înţeleagă că astfel de acţiuni nu pot şi nu vor fi uitate” și a cerut ca vinovații ă fie aduşi în faţa justiţiei. 

Declarațiile au venit în contextul în care cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit pentru a discuta despre situaţia din Alep, oraș devastat de confruntările între regim şi rebeli.

Câteva spitale, atât din zone ocupate de rebeli, cât şi din cartiere controlate de forţele guvernamentale, au fost ţinta unor atacuri la Alep, provocând un virulent protest internaţional. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) atrăgea atenția că zeci de persoane au murit în urma confruntărilor din Alep.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au acuzat regimul sirian de alimentarea escaladării violenţelor, în timp ce Rusia, aliat al Damascului, a subliniat rolul forţelor lui Bashar al-Assad împotriva grupărilor „teroriste”în Alep. 

„Regimul a efectuat peste 300 de bombardamente, 110 tiruri de artilerie şi a lansat 18 rachete şi 68 de bombe asupra oraşului doar în ultimele două săptămâni”, a denunţat ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power. Ea a respins explicaţiile Rusiei şi Siriei, care susţin că atacurile au fost îndreptate împotriva extremiştilor, enumerând printre ţinte o ambulanţă, o piaţă, o brutărie, o şcoală şi o moschee. 

Mounzer Mounzer, ambasadorul adjunct al Siriei pe lângă ONU, a spus – la rândul său – că „ceea ce a făcut guvernul sirian în oraşul Alep a fost să-şi îndeplinească, pur şi simplu, obligaţiile de a-şi proteja cetăţenii de terorism”.

 

 

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă