12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialÎncă cinci persoane, REȚINUTE după percheziții la Bruxelles și Liege

Încă cinci persoane, REȚINUTE după percheziții la Bruxelles și Liege

Încă cinci persoane au fost reținute, luni, în urma a şapte percheziţii efectuate în Regiunea Bruxelles şi zona Liege, a anunțat Parchetul federal belgian, conform Mediafax. 

Numărul total al persoanelor reţinute începând de duminică seara, de la declanşarea operaţiunilor poliţiei belgiene, a ajuns astfel la 21.

În timpul unei percheziţii efectuate duminică seara a fost confiscată suma de 26.000 de euro, mai precizează comunicatul Parchetului federal. “Obiectele găsite în cadrul diferitelor percheziţii sunt în curs de exploatare”, continuă textul.

Citește și: UPDATE. Bruxelles-ul, blocat a treia zi. 16 suspecți, arestați în Belgia. Teroristul Abdeslam, în continuare liber

Contrar unor informaţii care au circulat luni referitor la un vehicul suspect marca BMW, care ar fi fost urmărit în zona Liege, ancheta a demonstrat că acesta nu avea legătură cu operaţiunea în curs, precizează Parchetul.

Şaisprezece suspecţi au fost reţinuţi duminică seara, în urma unei vaste operaţiuni în Belgia, care nu a permis însă arestarea lui Salah Abdeslam, suspectat că a jucat cel puţin un rol logistic în atacurile de la Paris şi Saint-Denis şi care rămâne de negăsit.

Nouăsprezece percheziţii au fost efectuate la Bruxelles şi trei la Charleroi, vizând, se pare, anturajul lui Abdeslam, potrivit Parchetului federal belgian.

Identităţile celor 16 suspecţi arestaţi nu au fost dezvăluite, iar un judecător urmează să se pronunţe luni în legătură cu o eventuală menţinere a acestora în detenţie.

Nici arme şi nici explozibili nu au fost confiscate în aceste operaţiuni, ceea ce sugerează că ameninţarea teroristă “gravă şi iminentă” care viza Bruxelles-ul nu a fost îndepărtată.

Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat anterior, duminică seara, menţinerea pentru luni a nivelului de alertă maxim (4 din 4), în vigoare de sâmbătă la Bruxelles. “Pot avea loc în continuare atacuri asemănătoare celor de la Paris, în mai multe locuri”, a declarat el la finalul unei şedinţe a Consiliului Naţional de Securitate. “Ţintele potenţiale sunt locuri foarte frecventate, centre comerciale, străzi aglomerate şi transportul public”, a precizat el.

Metroul şi şcolile rămân închise, inclusiv creşele şi universităţile. O nouă evaluare a nivelului alertei şi măsurilor de securitate urmează să aibă loc luni după-amiaza.

Salah Abdeslam, un francez în vârstă de 26 de ani, rezident în Belgia, ar fi reuşit să se strecoare în această ţară la câteva ore după atacurile de la Paris, afirmă doi bărbaţi care recunosc că l-au ajutat.

Potrivit avocatului unuia dintre ei, el era “poate pregătit să se detoneze” cu ajutorul unei centuri de explozivi.

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă