10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Încă un avion doborât de separatişti în regiunea Lugansk

UPDATE. Încă un avion doborât de separatişti în regiunea Lugansk

Separatiștii din regiunea Lugansk au doborât, duminică, un avion de vânătoare de tip MiG-29 aparţinând armatei ucrainene, a declarat Leonid Matiuhin, un purtător de cuvânt militar ucrainean pentru AFP, citată de Mediafax.

"Pilotul s-a catapultat. În urma unei operaţiuni de căutare, a fost găsit, iar în prezent de află într-un loc sigur", a adăugat Leonid Matiuhin.

De asemenea, armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia faţă de preluarea controlului, de la separatişti, asupra unui comisariat de poliţie aflat în Lugansk, un baston al insurgenţilor proruşi.

Citește si: Obama va face o vizită în Estonia, în câteva săptămâni

Armata a acuzat totodată Rusia că a introdus în Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad, de pe teritoriul rusesc, şi a denunţat zece încălcări ale spaţiului aerian ucrainean de către avioane fără pilot ruseşti.

CItește și: Ucraina CONFIRMĂ o incursiune militară rusă pe teritoriul său. Rusia neagă. Armata A DESCHIS FOCUL asupra unui convoi rusesc. Mai mulți miniștri de Externe din UE și NATO avertizează Rusia. Băsescu și Biden au discutat despre intervenția rusă în Ucraina: Este o încălcare a reglementărilor internaționale

Aceste evoluţii creează un context tensionat pentru reuniunea de la Berlin de duminică după-amiaza între şefii diplomaţiilor germană, franceză, rusă şi ucraineană, o încercare de a mai calma tensiunile provocate vineri, după ce Kievul a anunţat că a "distrus" o parte a unei coloane de blindate ruseşti.

Pătrunderea acestei coloane pe teritoriu Ucrainei, observată de către jurnalişti britanici şi confirmată de către Kiev, a provocat un val de reacţii de indignare din partea occidentalilor.

"Mergem la Berlin. Negocierile vor fi dificile. Este extrem de important să oprim fluxurile de armament şi mercenari dinspre Rusia", a anunţat duminică într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin.

Într-o convorbire telefonică, sâmbătă, vicepreşedintele american Joe Biden şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko au apreciat că trimiterea unor coloane de blindate ruseşti în Ucraina şi livrarea de armament sofisticat forţelor separatiste contrazic dorinţa de ameliorare a situaţiei umanitare a populaţiilor din estul ucrainei.

Citește și: Poroșenko, discuție cu Biden: Acțiunile Rusiei nu sunt umanitare în Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel şi Poroşenko au pledat, într-o convorbire telefonică, tot sâmbătă, pentru "oprirea livrărilor de armament" ale Rusiei în Ucraina.

Moscova, care a dezminţit întotdeauna că trupe sau material ruseşti au trecut frontiera, a acuzat ironic Kievul că "distruge fantome".

Cu toate acestea, "premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat, potrivit unei înregistrări video difuzate vineri, că a primit "150 de echipamente militare, inclusiv 30 de tancuri şi alte blindate, iar aproximativ 1.200 de oameni au fost antrenaţi timp de patru luni pe teritoriul rusesc", adăugând că sosesc "la momentul cel mai crucial".

Potrivit Berlinului, Merkel şi-a "exprimat voinţa ca Guvernul rus să se poziţioneze faţă de aceste informaţii şi afirmaţii ale unor separatişti".

Citește si: UPDATE. VIDEO. Ucraina CONFIRMĂ o incursiune militară rusă pe teritoriul său. Rusia neagă. Armata A DESCHIS FOCUL asupra unui convoi rusesc. Mai mulți miniștri de Externe din UE și NATO avertizează Rusia. Băsescu și Biden au discutat despre intervenția rusă în Ucraina: Este o încălcare a reglementărilor internaționale

Reprezenantul Comitetului Internaţional al crucii Roşii în Rusia Pascal Cuttat privea "în general", duminică dimineaţa, camioanele, dar inspecţia oficială a CICR, care urmează să permită convoiului să treacă frontiera în Ucraina, nu a început, au declarat pentru AFP purtători de cuvânt ai CICR.

"Mă îndoiesc că inspecţia oficială va începe astăzi (duminică)", a subliniat Viktoria Zotikova, de la CICR Moscova.

"Situaţia convoiului nu s-a schimbat", a declarat, la Kiev, Serghii Astahov, un purtător de cuvânt al grănicerilor ucraineni, care se află, de asemenea, la faţa locului.

Citește și: UPDATE. Criza din estul Ucrainei: Armata a intrat în Lugansk. Crucea Roșie: Kievul și Moscova au ajuns la un acord privind trecerea convoiului umanitar în Ucraina

Cele aproximativ 300 de camioane ruseşti, la bordul cărora se află aproximativ 1.800 de tone de ajutoare potrivit Moscovei, sunt blocate de joi la aproximativ 30 de kilometri de postul de forntieră rus Doneţk, în localitatea rusească Kamensk-Şahtinski.

O jurnalistă AFP a văzut 16 camioane deplasându-se către postul de frontieră rusesc Doneţk, unde au sosit duminică după-amiaza.

Citește si: Autoritățile de la Moscova susțin că Ucraina vrea să blocheze tranzitul convoiului umanitar către regiunile afectate de conflict

"Nu ştim când vom pleca (…). Poate că ne aflăm aici pentru a repara camioanele (…). Aşteptăm ordine", a declarat pentru presă un şofer, Vasili.

"Postul de frontieră nu este pregătit să le primească. Este cu siguranţă o modalitate de a exercita presiune. Nu ştiu unde vor putea staţiona aceste camioane", a declarat pentru AFP o sursă occidentală apropiată de dosar.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă