17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialNoi informații despre atentatele din Bruxelles: Încă un complice a participat la...

Noi informații despre atentatele din Bruxelles: Încă un complice a participat la atentatul de la metrou. Teroriștii ar fi vizat centralele nucleare

UPDATE 21.14: Belgia a redus joi nivelul de alertă de la patru, cel mai mare, la trei, la două zile de la atentatele de la Bruxelles soldate cu 31 de morţi, a anunţat Centrul belgian de Criză, citat de Reuters. Consiliul Naţional de Securitate, din care fac parte miniştri şi reprezentanţi ai poliţiei şi justiţiei, nu a precizat ce înseamnă acest lucru în privinţa măsurilor de securitate. Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a explicat la postul de televiziune RTL că decizia a fost luată pentru că ‘nu mai există ameninţări iminente’ de atentate.

UPDATE 17.08: O companie care oferă spre închiriere maşini cu şofer a trimis, contactată de atacatorii din Bruxelles înaintea atentatelor, o berlină care să îi transporte pe aceştia la aeroport în loc de autoutilitara comandată de ei, şi astfel, ce-a de-a patra bombă nu a mai încăput în portbagajul vehiculului.

UPDATE 16.35: Khalid El Bakraoui, atentatorul sinucigaş din metroul bruxellez, era dat în urmărire în ancheta privind atentatele din 13 noiembrie de la Paris, fiind suspectat că a închiriat, sub un nume fals, o locuinţă în oraşul belgian Charleroi utilizată de o parte a comandoului din capitala franceză, a anunţat joi parchetul federal belgian, transmit AFP, Reuters şi DPA, potrivit Agerpres. 

Khalid El Bakraoui era vizat, din 11 decembrie, de două mandate de arestare, internaţional şi european, emise de judecătorul de instrucţie responsabil cu ancheta asupra atentatelor de la Paris, soldate cu 130 de morţi, se precizează în comunicatul procurorilor belgieni. 

UPDATE 15,15: Autorităţile belgiene au reuşit să identifice tipul de explozibil folosit de atentatorii sinucigaşi în timpul atacurilor, informează, joi, jurnaliștii de la Bruxelles.

UPDATE 15,00: Miniştrii belgieni de interne şi de justiţie, Jan Jambon şi, respectiv, Koen Geens, şi-au înaintat demisiile premierului Charles Michel în legătură cu atentatele de la Bruxelles, însă şeful guvernului le-a refuzat, informează, joi, presa de la Bruxelles.

UPDATE 13.55: Două operațiuni ale poliției sunt în curs, în apropierea şoselei Ixelles, o importantă arteră comercială din Bruxelles, care a fost evacuată de forţele de ordine, informează agenţia belgiană de ştiri Belga, preluată de ziarul Le Soir, citat de Agerpres. 

Un perimetru de securitate a fost format între strada Athénée şi piaţa Fernand Cocq. Potrivit unui martor, un bărbat a fost reţinut în jur de 10:00 dimineaţa. Autovehiculul în care se afla, un BMW seria 5, a fost percheziţionat de poliţie.Un important dispozitiv poliţienesc a fost desfăşurat la faţa locului.  În paralel, o altă operaţiune este în curs la imobilul cu nr. 135 de pe şoseaua Ixelles, dar cele două anchete nu ar avea legătura una cu alta, notează Le Soir.

—–

UPDATE 11.12Numele celui de-al patrulea terorist nu este cunoscut, dar portretul său robot a fost publicat în presa belgiană.

UPDATE 11.00: Pe drumul spre aeroport, teroriștii au vorbit despre americani, a declarat șoferul taxiului care i-a transportat, relatează presa din Belgia.

Şoferul taxiului care i-a dus marţi pe cei trei terorişti din cartierul Schaerbeek până la aeroportul Zaventem a declarat că doar unul dintre ei, cel care purta pălărie şi o jachetă de culoare deschisă, a discutat cu el, îndreptând conversaţia către americani şi exprimându-şi furia faţă de Statele Unite ale Americii, scrie în ediţia sa de joi cotidianul belgian La Derniere Heure. 

Bărbatul cu pălărie şi jachetă, căutat de poliţie şi care nu s-a aruncat în aer pe aeroport, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de SUA, menţionând în cursul conversaţiei exemple de acţiuni americane ce nu pot fi trecute cu vederea. Un subiect de discuţie extrem de interesant în acest caz în condiţiile în care se ştie că mai mulţi americani au fost afectaţi în atacul de pe aeroportul din Bruxelles, în care 11 persoane şi-au pierdut viaţa, notează sursa citată. 

Imediat după ce bărbaţii s-au urcat în maşină, taximetristul a simţit un miros ciudat în vehicul. Un miros de amoniac, a spus el. El şi-a amintit totodată că în timpul călătoriei cei doi bărbaţi în negru nu au vorbit aproape deloc. 

La sosirea la aeroport, şoferul de taxi a fost de asemenea intrigat de un alt element: el ar fi văzut pete albe pe valizele celor trei bărbaţi. Bărbatul s-a întors la maşină şi a preluat un alt client. În cursul acestei noi călătorii el a auzit vorbindu-se despre exploziile de pe aeroportul Zaventem şi a făcut imediat legătura cu cei trei clienţi pe care i-a avut înainte. Şoferul şi-a dus noul client la adresa cerută şi apoi s-a îndreptat către cel mai apropiat comisariat de poliţie. 

Taximetristul le-a oferit informaţii valoroase anchetatorilor, inclusiv adresa de la Schaerbeek de unde i-a luat pe cei trei bărbaţi, precum şi numărul valizelor cu care aceştia au plecat. În plus faţă de valizele în care se aflau cele două bombe care au explodat în cursul dimineţii, poliţiştii au putut localiza o a treia bombă pe aeroport după atentat, notează cotidianul belgian. 

UPDATETeroriştii vizau centralele nucleare din Belgia, dar au fost nevoiţi să îşi aleagă alte ţinte în grabă, după operaţiunile poliţiei belgiene în cartierele cu populaţie majoritar musulmană şi după arestarea lui Salah Abdeslam, conform publicației belgiene La Derniere Heure.

—-

Teroristul sinucigaş de la metroul din Bruxelles ar fi fost însoţit de un alt bărbat kamikaze, informează postul de televiziune RTBF, citat de news.ro.

Acest al doilea bărbat a fost surprins de camerele de supraveghere cu un rucsac mare în spate. Identitatea acestui suspect nu este cunoscută deocamdată şi nu este clar nici dacă a murit în atac sau nu.

Khalid El Bakraoui s-a aruncat în aer marţi la metrou şi a ucis circa 20 de oameni. Cu o oră mai devreme, fratele său, Brahim El Bakraoui, un belgian condamnat pentru jaf, şi Najim Laachraoui, un belgian raficalizat care este suspectat că a făcut explozibilii pentru atacul de la Paris, din noiembrie 2015, s-au aruncat în aer pe aeroportul din Bruxelles, provocând moartea a 11 oameni.

În prezent, poliţia îl caută pe un bărbat îmbrăcat cu geacă deschisă la culoare şi cu o pălărie pe cap, surprins de camerele de supraveghere din aeroport alături de cei doi kamikaze şi care a fugit de la locul atacului, au anunţat procurorii.

Forţele de ordine au găsit ulterior, abandonată, o a treia valiză cu explozibili – cea mai mare dintre toate. Marţi dimineaţă, două explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar staţia de metrou Maelbeek a fost lovită de o altă deflagraţie. În cele două atentate separate şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar peste 205 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică.

Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă