11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMAE: Al 6-lea român decedat după cutremurul din Italia

MAE: Al 6-lea român decedat după cutremurul din Italia

UPDATE 8,00Ministerul Afacerilor Externe anunță că a fost confirmat cel de-al șaselea deces al unui cetățean român, survenit în urma seismului din Italia.

„Referitor la cei 5 cetățeni români răniți și internați în spitale din proximitate, medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol”, arată MAE într-un comunicat.

De asemenea, continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente, potrivit autorităților române.

 

UPDATE 19,40: Nouă cetățeni români au fost răniți în cutremurul din centrul Italiei, iar 18 români din această regiune sunt dați dispăruți, indică bilanțul difuzat, joi seară, de Ministerul Afacerilor Externe al României.

În cutremur au murit cinci cetățeni români.

—————————————

UPDATE 14:35. Președintele Klaus Iohannis transmite condoleanțe familiilor românilor care și-au pierdut viața în urma seismului care a avut loc în Italia, precizând că este “la curent” atât cu starea de sănătate a celor răniți, cât și cu eforturile de căutare a celor dispăruți.

“Cu profund regret am aflat de vestea decesului cetățenilor români, în urma cutremurului care a avut loc miercuri în Italia. Transmit cele mai sincere condoleanțe familiilor și celor apropiați. În aceste momente grele, sunt cu gândul la toți cei afectați de această cumplită tragedie. Durerea morții cuiva drag nu poate fi alinată cu nimic. Sunt la curent atât cu starea de sănătate a celorlalți cetățeni români răniți, cât și cu eforturile de căutare a celor care sunt, în acest moment, încă dispăruți”, a scris joi Iohannis pe Facebook.

UPDATE. 13:45. Alţi trei români şi-au pierdut viaţa în urma seismului din Italia, aunţă Ministerul Român de Externe.

Potrivit ultimelor informații obținute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetăţeni români în urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei. Astfel, la acest moment, numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului este de cinci persoane.

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 11 persoane. Verificările sunt în derulare.

În continuare, echipa consulară mobilă aflată pe teren acționează în coordonare cu autoritățile italiene și întreprinde toate demersurile necesare pentru a stabili dacă printre victime se află și alţi cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi acordă întreaga asistență necesară în continuare.

——————————

„Ministerul Afacerilor Externe anunță cu tristeţe şi profund regret decesul unui al doilea cetăţean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei”, a anunțat instituția guvernamentală într-un comunicat difuzat joi dimineață.

Bilanțul românilor decedați în cutremurul care a lovit cel mai tare orașul Amatrice a ajuns la doi. „De asemenea, menţionăm că au mai fost identificate alte două persoane de cetățenie română printre răniţi, care se află internate pentru îngrijiri medicale”, se arată în document, care menționează că numărul total al răniților cetățeni români este de 4, în acest moment. 

Citește și FOTO + VIDEO. Mărturia unui cetățean român în Italia: „După prima replică a cutremurului nu am reușit să mă dau jos din pat”

Echipele consulare mobile s-au deplasat la unităţile medicale unde se află internaţi răniţii şi menţin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării acestora de sănătate. „Totodată, menţionăm faptul că cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenţei consulare pe parcursul întregii nopţi, deplasându-se şi la o tabăra de sinistrați unde sunt adăpostiţi 10 cetăţeni români”, precizează MAE.

În ceea ce privește semnalările primite în cursul zilei de astăzi privind cetățenii români daţi dispăruţi, iar ministerul a anunțat că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situaţie. „Cele două echipe consulare mobile se află în continuare pe teren, acționează coordonat și întreprind verificări la unitățile spitalicești din zonă pentru a identifica dacă printre răniți sunt și alţi cetățeni români”, se transmite în comunicat.

Citește și FOTO + VIDEO. Cutremur de 6,2 grade în Italia. Numărul morților a ajuns la 120. Un ROMÂN a murit, alți doi sunt răniți

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Florinel Coman, după derby-ul cu Rapid: „Ar trebui să ne intereseze doar diferenţa față de locul doi. Vom sărbători la Sfântu Gheorghe”

La finalul derby-ului cu Rapid, încheiat la egalitate, scor 2-2, Florinel Coman a declarat că este mai puţin important că FCSB nu a reuşit...

Podium pentru frații Maior în Campionatul Mondial de Raliuri

Frații Norbert Maior și Francesca Maior au devenit primul echipaj 100% românesc care obține un podium în Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), după ce...

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...
Ultima oră
Pe aceeași temă