17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialFostul președinte egiptean Mohamed Morsi, condamnat la MOARTE

Fostul președinte egiptean Mohamed Morsi, condamnat la MOARTE

UPDATE: Un tribunal egiptean a confirmat marţi condamnarea la moarte a fostului preşedinte Mohammed Morsi, pentru că a evadat din închisoare şi a complotat cu militanţi străini pentru a elibera islamişti din detenţie, în timpul revoltei din 2011, relatează Mediafax

Morsi a fost condamnat iniţial la moarte în mai, dar pedeapsa a fost confirmată după consultări cu Marele Muftiu, liderul religios egiptean.

Pedepsele cu moartea pentru alţi cinci membri ai grupării Fraţii Musulmani, inclusiv ghidul său suprem Mohammed Badie, au fost de asemenea confirmate. Alţi 101 acuzaţi au fost condamnaţi la moarte în contumacie, potrivit BBC News. 

Mohammed Morsi poate ataca în apel această sentinţă, care a fost denunţată drept “farsă” de susţinătorii săi.

*****

Un tribunal egiptean i-a condamnat marţi pe fostul preşedinte Mohamed Morsi şi pe alţi 16 lideri ai Fraţilor Musulmani la închisoare pe viaţă pentru spionaj, relatează Mediafax

Alţi trei lideri de rang înalt ai Fraţilor Musulmani – Khairat Al Shater, Mohamed Beltagy şi Ahmed Abdel Alaty – au fost condamnaţi la moarte prin spânzurare.

În Egipt închisoare pe viaţă presupune executarea a 25 de ani.

Citește și: 126 de susținători ai lui Mohamed Morsi, condamnați în Egipt

Tribunalul urmează să decidă, marţi, dacă va confirma pedeapsa cu moartea pentru Morsi, primită luna trecută pentru rolul pe care acesta l-a jucat într-o evadare din închisoare în 2011.

Morsi, care a devenit primul preşedinte ales democratic al Egiptului în iunie 2012, a fost îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat militară susţinută de populaţie în iulie 2013.

Citește și: EGIPT: Fostul președinte Mohamed Morsi, condamnat la MOARTE

Morsi a evadat din închisoarea Wadi Natroun în ianuarie 2011 şi a fost acuzat că a complotat cu militanţi străini pentru a elibera mai mulţi islamişti din detenţie.

Revolta din 2011 a pus capăt regimului de 30 de ani al preşedintelui Hosni Mubarak, iar Morsi a fost ales preşedinte un an mai târziu.

Fostul preşedinte a fost deja judecat în aprilie pentru violenţă şi incitare la violenţă şi condamnat la 20 de ani de închisoare pentru torturarea protestatarilor din faţa palatului prezidenţial în decembrie 2012. El a fost achitat însă de acuzaţiile de crimă în cazul deceselor protestatarilor.

 

Cele mai citite

Cum îţi promovezi afacerea când eşti la început de drum

Promovarea noului tău business, mai ales dacă nu ai la dispoziție un buget care să îţi permită să angajezi o agenție de marketing, poate...

Românii fac show în Turcia! Drăguș a marcat două goluri pentru Gaziantep

Internaționalul român Denis Drăguș a reușit o „dubla”, iar Alexandru Maxim a oferit nu mai puțin de trei pase decisive în victoria categorică obținută...

1 august devine Ziua naţională a Salvamont România

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă de instituire a Zilei Naționale a Salvamont România, care va fi sărbătorită în...
Ultima oră
Pe aceeași temă