17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPunct de cotitură în relațiile Rusia - NATO

Punct de cotitură în relațiile Rusia – NATO

Turcia a doborât un avion militar rus, fiind prima oară când forţele armate ale unei ţări membre NATO lovesc un avion rus sau sovietic după 1950, incidentul putând afecta speranţa unei apropieri între Rusia şi Occident după atacurile de la Paris, care au dus la apeluri în vederea creării unui front comun contra grupului jihadist radical Statul Islamic în Siria.

Ankara şi Kremlinul au poziţii diferite asupra incidentului care a avut loc într-o zonă din apropierea frontierei turco-siriene.

Armata turcă a declarat că două avioane de vânătoare F-16 au sesizat că un avion a penetrat spaţiul aerian turc în provincia Hatay şi l-au avertizat de 10 ori în cinci minute înainte de a-l doborî. „În acord cu regulile angajamentelor militare, autorităţile turce au avertizat de mai multe ori un avion neidentificat aflat la 15 km dincolo de  frontiera siriană. Avionul nu a ţinut cont de avertismente şi a continuat să survoleze Turcia.

Forţele aeriene turce au reacţionat şi au doborât aparatul.” Incidentul reprezintă o amplificare a conflictului sirian și ar putea agrava relaţiile deja tensionate.

Ministrul rus al Apărării a confirmat că un SU-24 a fost doborât, dar a insistat că avionul era exclusiv în spaţiul aerian sirian.

La bord se aflau doi piloţi şi, potrivit primelor ştiri, unul dintre ei a murit, celălalt ar fi fost capturat de rebelii sirieni.  Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin l-a considerat „un incident foarte grav”.

„Turcii s-au dus cu pâra la NATO“

Liderul de la Kremlin, aflat în Iordania, a adus acuzaţii grave Turciei, referindu-se la doborârea avionului militar rus ca la „o lovitură de cuţit în spate care ni s-a adus din partea complicilor teroriştilor”. Iritat de faptul că Ankara a cerut o reuniune a NATO înainte de a discuta cu Moscova, Putin a precizat că decizia Turciei de a doborî un avion de luptă rusesc va avea „consecinţe serioase” asupra relaţiilor dintre Moscova şi Ankara. În plus, a mai declarat că Turcia este cea care achiziţionează importante cantităţi de petrol provenit din zăcămintele controlate de Statul Islamic şi, ca atare, colaborează cu teroriştii SI, pe care Rusia susţine că îi combate în Siria.

Relaţiile dintre Moscova şi Ankara s-au tensionat după intervenţia Kremlinului în Siria în numele liderului de la Damasc, Bashar al-Assad, şi contra rebelilor anti-Assad susţinuţi de Turcia. Puţin după această intervenţie, Turcia a avertizat Kremlinul că nu va tolera violări ale spaţiului său aerian, după două incidente care au dus la consultări cu NATO.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă