20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialIncident ruso-turc în Marea Egee. O navă de război rusească a deschis...

Incident ruso-turc în Marea Egee. O navă de război rusească a deschis focul spre un vas de pescuit turcesc

Un nou incident ruso-turc a avut loc în Marea Egee, unde o navă de război rusească a deschis focul spre un vas de pescuit turcesc.

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică faptul că distrugătorul rusesc Smetlivi a fost nevoit să tragă focuri de avertisment către o navă turcă, pentru a evita o coliziune cu aceasta în Marea Egee, şi că l-a convocat pe ataşatul militar turc, relatează Reuters online.

Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, nava turcă, al cărei nume nu a fost precizat de către minister, nu a răspuns unor avertismente anterioare şi şi-a schimbat brusc cursul în urma focurilor de avertisment, după care a trecut la aproximativ 500 de metri distanţă de distrugătorul rusesc.

Distrugătorul dotat cu rachete ghidate nu a putut să stabilească, duminică, o legătură radio cu ambarcaţiunea de pescuit cu năvodul, care nu a răspuns unor semnale vizuale şi nici unor rachete de semnalizare, afirmă ministerul într-un comunicat, relatează Associated Press în pagina electronică.

Astfel, când ambarcaţiunea de pescuit a ajuns la 600 metri de distrugător, acesta a efectuat foc de avertisment, iar nava turcă şi-a schimbat rapid cursul, potrivit aceleiaşi surse.

Tensiunile între Moscova şi Ankara au crescut după ce un avion de vânătoare turc a doborât luna trecută un bombardier rusesc la frontiera cu Siria.

Acest nou incident maritim ar putea afecta şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, deja tensionate.

Ministerul rus al Apărării a mai anunţat că l-a convocat pe ataşatul militar al Turciei la Moscova, în legătură cu acest incident.

Smetlivi a observat ambarcaţiunea de pescuit pe când aceasta se afla la 1.000 de metri distanţă şi se îndrepta către tribordul navei ruseşti, relatează BBC.

"În pofida numeroaselor eforturi ale echipajului Smetlivi, echipajul de pe ambarcaţiunea turcă de pescuit nu a stabilit un contact radio şi nu a răspuns semnalelor vizuale sau rachetelor de semnalizare", afirmă ministerul rus în comunicat, potrivit postului britanic.

Pentru a evita o coliziune, "s-a tras cu armament de calibru mic, dintr-o gamă care nu este mortală, în direcţia vasului turcesc", se mai arată în comunicat, potrivit BBC.

Nave militare ruse participă la intervenţia Rusiei în Siria împotriva rebelilor.

 

 

Cele mai citite

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...
Ultima oră
Pe aceeași temă