15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIncident SUA - Rusia. Un agent de securitate rus a împiedicat un...

Incident SUA – Rusia. Un agent de securitate rus a împiedicat un agent CIA să intre în sediul Ambasadei de la Moscova

Presupusa folosire a forţei împotriva unui diplomat american la Moscova de către un agent de securitate rus, dezvăluită în această săptămână de ziarul The Washington Post, contravine realităţii, a declarat joi la Moscova purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă Interfax, preluată de Agerpres.

În realitate, lucrurile au stat altfel, susţinea ea. În noaptea de 5 spre 6 iunie, dintr-un taxi care a oprit în faţa Ambasadei SUA din Moscova a sărit un bărbat necunoscut cu o căciulă îndesată pe cap, care s-a grăbit să intre. Agentul rus care asigura paza (la ambasadă) a vrut să verifice documentele persoanei suspecte pentru a se convinge că nu există nicio ameninţare pentru misiunea diplomatică, dar, în loc de act de identitate, i s-a răspuns cu cot în figură, a relatat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse. 

Bărbatul, care a fost placat la intrarea în ambasadă, a reuşit să intre, dându-l la o parte pe agentul de securitate rus, a mai spus ea, insistând că relatarea din The Washington Post vine în contradicţie cu faptele reale. 

‘A existat un atac asupra unui agent de securitate în exerciţiul funcţiunii, fapt confirmat de înregistrări video de la camere de supraveghere, care au fost transmise demult Departamentului de Stat’ al SUA, a declarat Zaharova, adăugând că diplomaţia rusă a protestat în acest caz pe lângă ambasada americană. 

Diplomatul implicat în incident era, de fapt, agent CIA, a susţinut Zaharova, adăugând că, în noaptea respectivă, acesta, deghizat, revenise la ambasadă după o operaţiune de spionaj. ‘Poate că a fost mult prea nervos din cauză că voia să treacă fără să fie recunoscut, de aceea nici nu şi-a prezentat ecusonul, iar când a fost oprit a sărit la bătaie’, mai susţine purtătoarea de cuvânt. 

William Stevens, purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Moscova, declarase anterior pentru Interfax că partea americană pregăteşte o reacţie la ‘hărţuirea’ personalului său diplomatic în Rusia. 

The Washington Post relatase în ediţia sa de la începutul acestei săptămâni că serviciile ruse efectuează filaje ”puţin discrete” asupra diplomaţilor americani şi familiilor lor. 

‘SUA nu sunt interesate într-o dezbatere publică privind această problemă. Noi credem că cel mai bine este să discutăm în particular în cadrul unor convorbiri la nivel guvernamental. Aşa cum am spus, noi ne-am exprimat preocuparea noastră gravă faţă de oficialii ruşi, inclusiv printr-un apel direct adresat de secretarul de stat John Kerry preşedintelui rus Vladimir Putin la 24 martie’, a indicat Stevens, citat de Interfax. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...
Ultima oră
Pe aceeași temă