27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialIncidente la Bruxelles: proteste ale suporterilor cluburilor de fotbal

Incidente la Bruxelles: proteste ale suporterilor cluburilor de fotbal

UPDATE: Poliţa belgiană a reuşit să împrăştie sutele de suporteri de fotbal şi extremişti de dreapta care s-au adunat, dumincă după-amiază, în Piaţa Bursei din centrul Bruxelles-ului, în încercarea de a compromite un miting paşnic la care s-au adunat între 1.500 şi 2.000 de oameni, anunţă presa belgiană. Potrivit televiuzniii de stat RTBF, spiritele au fost calmate şi cei  paşnici au revenit în piaţă.

Între 500 şi 1000 de suporteri de fotbal şi simpatizanţi de dreaptă s-au adunat, duminică după-amiază, în Piaţa Bursei din centrul Bruxelles-ului şi au avut loc cionciri cu forţele de ordine. Potrivit televiuzniii de stat RTBF, protestarii au început să se adune în piaţă în jurul orei locale 14:00 şi, în ciuda faptului că s-au revendicat drept suporteri ai clubuilor de fotbal, după ţinuta şi scandări păreau mai degrabă susţinători ai extremei drepte. Una dintre scandările repatate insistent a fost "Toţi împreună împotriva Statului Islamic".

Potrivit news.ro, trupele de ordine au fost comasate în zonă, iar perimetrul a fost izolat. Grupurile de protestatari au sosit în capitală dumincă, venind din localitatea Vilvorde, a anunţat agenţia Belga, citând surse poliţieneşti.

Suporterii, din care unii păreau să fie sub influenţa alcoolului, au strigat lozinici precum "Huligani belgieni, suntem la noi acasă!". Incidentele au loc în condiţiile în care, sâmbătă, autorităţile belgiene au cerut organizatorilor marşului paşnic în memoria victimelor atentaelor de marţi, programat duminică, să îl amâne, tocmai din motive de securitate şi pentru a nu pune mai multă presiune pe forţele de ordine.

Între timp, patru persoane erau reţinute duminică în urma a 13 noi percheziţii antiteroriste în mai multe localităţi din Belgia, la cinci zile după atentatele de la Bruxelles, a anunţat parchetul federal, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Patru percheziţii au fost desfăşurate duminică dimineaţă la Malines şi una la Duffel, două localităţi din regiunea flamandă în nordul ţării. Alte opt percheziţii au avut loc în diverse cartiere din Bruxelles. 

"În total, nouă persoane au fost aduse la audieri" în acest "dosar de terorism", însă "cinci dintre ele au fost eliberate", a precizat parchetul într-un comunicat, fără a spune dacă aceste operaţiuni au legătură cu ancheta privind atentatele jihadiste de marţi de la Bruxelles, soldate cu 28 de morţi. "Magistratul instructor va decide în cursul zilei" dacă va plasa sau nu cele patru persoane audiate în "arest preventiv", a adăugat parchetul, fără a dezvălui rezultatul percheziţiilor. 

Cele mai citite

Amenințări de la Moscova, după ce MAE a expulzat un diplomat rus

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova va răspunde Bucureştiului la expulzarea unui angajat al ambasadei Rusiei...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă