15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialIncubatorul terorismului internaţional

Incubatorul terorismului internaţional

În timp ce Damascul a organizat o parodie de alegeri prezidenţiale, djihadişti din întreaga lume vin în Siria aparent pentru a lupta alături de rebeli, în realitate pentru a se alătura grupurilor djihadiste legate de Al Qaeda ce vor instaurarea „Statului islamic al Irakului şi Levantului”. Statele occidentale sunt din ce în ce mai preocupate de faptul că aceşti djihadişti revin în ţările lor antrenaţi şi pregătiţi pentru comiterea de atentate, dar nimeni nu ştie cine şi câţi sunt.

Experţii susţin că este timpul să pri­vim adevărul în faţă – Siria djihadului mondializat este mai periculoasă pentru noi decât cea a dictatorului Assad. Interesele şi principiile democraţiilor occidentale sunt de acum clar ameninţate de haosul sirian. Siria a devenit incubatorul terorismului internaţional, aşa cum dovedeşte arestarea lui Mehdi Nemmouche, prezumptivul autor al atentatului comis în faţa Muzeului evreiesc din Bruxelles. El a petrecut un an în Siria, unde s-a alăturat grupărilor islamiste, ca Statul islamic al Irakului şi Levantului (EIIL) sau „Allah e mare”.

Este cert că EIIL atrage numeroşi aspiranţi la djihad, peste 2.000 de combatanţi în Siria fiind europeni iar în Franţa se înmulţeşte numărul celor care doresc înrolarea în brigăzile internaţionale ale terorismului. Apărut în 2013 în Siria, EIIL a cucerit în ultimii ani numeroase locuri forte ale djihadului. De la descoperirea posibilelor legături între Mehdi Nemmouche şi EIIL, problema se pune acum de a şti dacă grupul djihadist, celebru pentru violenţă şi cruzime, are obiective militare care ar face din Europa şi în general din Occident o ţintă potenţială. Experţii susţin că deocamdată EIIL este înscris într-o „logică regională” care nu cuprinde voinţa de a lovi ţări occidentale. Este o reală diferenţă faţă de Al Qaeda care chiar prin vocea şefului său, al-Zawahiri, a spus întotdeauna că inamicul său principal este Occidentul şi în al doilea rând Israelul.

Temeri în SUA

Responsabili americani declară că zeci de combatanţi din SUA şi un număr tot mai mare din Europa şi Orientul Mijlociu, dispar din vedere după ce ajung în Siria. Este un fel de gaură neagră, arată un responsabil al luptei contra terorismului în Statele Unite. Responsabili americani descriu Siria ca un mediu intimidant pentru spionaj. CIA a exfiltrat personalul său din Siria unde ambasada americană a fost închisă când conflictul s-a deplasat spre război civil.

Abordarea problemei a revenit după ce Moner Mohammad Abusalha a ambalat explozibil într-un camion luna trecută şi a comis un atentat sinucigaş în Florida. Familia sa ignora aparent faptul că luptase în războiul civil din Siria. Luni de zile, el a trimis e-mailuri indicând că era în Iordania, eventual îngrijit pentru ceva răni dar departe de lupte. „Sunt aici acum, totul este bine”, scria într-un e-mail adresat prietenului său Taher Husaini din Vero Beach.

Organismele de luptă contra terorismului american nu au fost informate. Responsabili americani au declarat că ştiau că Abusalha trecuse în Siria dar ştiau prea puţin despre activităţile lui acolo sau despre asocierea cu o filială Al Qaeda, până când în urmă cu o săptămână a apărut într-un video cu martiri, pe internet. Incapacitatea de a-l urmări pe Abusalha reflectă ceea ce responsabili americani descriu o sarcină oarbă îngrijorătoare pentru agenţiile de informaţii care nu pot urmări un flux crescând de combatanţi străini într-un conflict dominat de militanţi islamişti. Cei cu vocaţie djihadistă, pierduţi din vedere după ce ajung în Siria pot reveni în ţările de origine fără ca autorităţile să ştie de pregătirea lor şi deci fără să îi poată urmări pe aceşti posibili kamikaze pentru a împiedica eventuale atentate.

Abusalha nu era cunoscut de serviciile speciale pentru că nu manifestase niciodată violenţă faţă de SUA şi nici nu avusese legături cu vreun complot terorist, ceea ce înseamnă că nu avea nici un motiv să aleagă să revină în ţară. Detaliile privind plecarea lui Abusalha din SUA şi a aderării apa­rente în islamul violent rămân tulburi, rudele din Florida neştiind nimic în plus, el păstrând secretul itinerariilor sale. Bruce Riedel, fost analist al CIA, scria recent într-un articol că Siria este „ o uzină mult mai mare pentru extremism decât Afganistanul”.

Concluzia ar fi că în faţa acestui butoi cu pulbere, a venit timpul ca Occidentul să revizuiască drastic o abordare ce s-a dovedit un dezastru.

Cele mai citite

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă