10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIndignare în Malaysia. Guvernul s-a blocat în fața inundațiilor

Indignare în Malaysia. Guvernul s-a blocat în fața inundațiilor

Guvernul din Malaysia era criticat dur pentru întârzierea cu care a declarat stare de urgenţă în această ţară care se confruntă cu cele mai puternice inundaţii din ultimele decenii, relatează Mediafax.

Cel puţin cinci persoane au murit, iar peste 120.000 au fost nevoite să-şi părăsească domiciliile din cauza acestor inundaţii provocate de muson. Potrivit serviciilor meteorologice, statele Kelantan, Terengganu şi Pahang nu vor avea parte de vreun răgaz.

Premierul Najib Razak, criticat dur după publicarea pe reţele de socializare şi în presă a unor fotografii în care apare jucând golf, la Hawaii, cu preşedintele american Barack Obama, a sosit la Kelantan pentru a conduce operaţiunile, scurtându-şi vacanţa.

Premierul a recunoscut că salvatorii se confruntă cu provocări importante – pene de electricitate şi drumuri blocate – şi a dat asigurări că autorităţile "depun eforturi pentru a asigura aprovizionarea cu hrană" a persoanelor aflate în dificultate.

Elicoptere militare şi camioane erau prezente în zona Kota Bharu, capitala statului Kelantan, în apropiere de frontiera cu Thailanda, dar operaţiunile de salvare erau îngreunate în contextul în care nivelul apei creştea rapid iar curenţii erau puternici, în timp ce drumurile către zonele cele mai afectate erau impracticabile.

"Amploarea inundaţiilor a luat autorităţile din scurt", a apreciat sâmbătă Lim Kit Siang, un deputat din Partidul Acţiunii Democratice (opoziţie).

În statul Kelantan, condus de către Partidul islamist panmalaysian (PAS), persoane adunate într-un centru de ajotorare de lângă Kota Bharu îşi manifestau furia, în timp ce în zonele vecine continua să plouă.

"Sunt furioasă pe ei (Guvern). Puţin ne pasă de plitica lor. Noi vrem doar ca Guvernul să facă ceea ce are de făcut", a declarat pentru AFP Farhana Suhada, în vârstă de 23 de ani, strângându-şi la piept bebeluşul de şase luni.

Farhana, care a fost nevoită să-şi abandoneze locuinţa, în urmă cu patru zile, din cauza creşterii nivelului apei, figurează printre 200 de persoane care s-au refugiat într-o şcoală cu două etaje, a precizat ea, după ce a "pierdut totul" şi nu are hrană şi apă suficiente pentru copil.

Victime ale inundaţiilor erau aşezate pe pământ, iar copii alergau în jurul lor.

Persoane care se refugiază din zonele sinistrate au primit ajutor şi îngrijiri la Spitalul Universităţii Sains din Kota Bharu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă