16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialIndonezia: Unul din cei mai periculoşi vulcani din lume a erupt

Indonezia: Unul din cei mai periculoşi vulcani din lume a erupt

Unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume a intrat în erupţie luni, în Indonezia, iar altul continuă să emită coloane de cenuşă care atingeau până la opt kilometri altitudine, au anunţat surse oficiale, conform Mediafax.

Vulcanul Merapi, pe Insula Java (centru), care a provocat moartea a 350 de persoane la sfârşitul lui 2010, a intrat în erupţie luni dimineaţa, emiţând o coloană de fum înaltă de aproximativ doi kilometri, a anunţat Sutopo Purwo Nugroho, directorul Agenţiei naţionale pentru gestionarea catastrofelor.

Aproximativ 600 de familii s-au retras în refugii, însă o mare parte dintre ele s-au întors acasă în cursul zilei, a precizat el, subliniind că ameninţarea nu este iminentă.

Merapi este cel mai activ vulcan din Indonezia. El a ucis peste 350 de persoane într-o serie de erupţii în 2010.

În paralel, erupţia vulcanului Sinabung, situat în nordul Insulei Sumatra (nord-vest) continuă de la jumătatea lui septembrie. Vulcanul emite o coloană de cenuşă care a ajuns luni până la opt kilometri înălţime, potrivit Centrului indonezian pentru catastrofe geologice şi vulcanologice.

Zboruri au fost redirecţionate, a anunţat Ministerul Transporturilor.

Această erupţie a provocat deplasarea a peste 5.000 de persoane, potrivit Centrului.

Vulcanul Sinabung, care era un vulcan adormit de aproape un secol, s-a trezit la activitate în august şi apoi în septembrie 2010, oblignd aproximativ 12.000 de persoane să se refugieze din regiune.

Arhipelagul indonezian, situat pe Centura de Foc a Pacificului, este ţara cu cel mai mare număr de vulcani activi din lume (129).

Cele mai citite

Nașterile și căsătoriile în Germania au ajuns la cele mai scăzute niveluri în 2023 din ultimul deceniu

Naşterile şi căsătoriile în Germania au atins în 2023 cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu, conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Biroul Federal...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă