16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialÎngrijorare în Israel

Îngrijorare în Israel

Trei tineri israelieni sunt de negăsit de joi seara, când au dispărut în apropierea unei colonii din Cisiordania, fapt ce le-a determinat pe autorităţi să ia în calcul ipoteza unei răpiri de către o grupare palestiniană, potrivit presei din Israel, relatează AFP.

Vineri, armata israeliană a refuzat să confirme în mod oficial dacă este vorba despre o răpire.

"Nu vom da detalii care ar putea împiedica ancheta", a declarat un purtător de cuvânt militar, limitându-se să anunţe că operaţiuni de căutare "de mare amploare" sunt în curs pentru găsirea dispăruţilor.

Potrivit presei, trei tineri israelieni ar putea fi răpiţi de palestinieni. Unul dintre ei deţine şi cetăţenia americană. Ambasada Statelor Unite a fost înştiinţată, a precizat postul public de radio.

Ei au dispărut joi seara, în timp ce făceau autostopul în apropiere de Gush Etzion, o colonie situată între oraşele palestiniene Betleem şi Hebron (sudul Cisiordaniei), pentru a ajunge la Ierusalim.

Potrivit unui jurnalist al AFP, armata a stabilit puncte de control în zona cuprinsă între Gush Etzion şi Hebron, blocând drumurile şi controlând vehiculele.

Posturile israeliene de televiziune au difuzat imagini cu o maşină calcinată în apropiere de Hebron, probabil folosită de către răpitori.

Potrivit unui fotograf al AFP, armata israeliană a trimis întăriri în regiune şi efectuează percheziţii într-un cartier al aglomeraţiei palestiniene Dura, la sud-vest de Hebron.

Cele două principale puncte de trecere dintre Israel şi Fâşia Gaza au fost închise, armata încercând astfel să evite transferul celor trei tineri în acest teritoriu controlat de mişcarea islamistă Hamas.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a organizat o reuniune de "consultări" la Tel Aviv cu ministrul Apărării Moshe Yaalon, şeful Statului Major, generalul Benny Gantz, şi oficiali din Shin Bet, serviciul intern de securitate.

În cursul serii, Cabinetul premierului a anunţat că Benjamin Netanyahu a vorbit la telefon cu secretarul de Stat american John Kerry. Netanyahu a reafirmat, în cursul conversaţiei telefonice, că îl consideră pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas "responsabil" de soarta celor trei tineri dispăruţi.

"Ceea ce se întâmplă pe teren de când Hamas a intrat în Guvernul palestinian este distrugător", a deplâns Netanyahu.

Kerry l-a sunat şi pe preşedintele Abbas, potrivit unei surse oficiale palestiniene.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate ale Autorităţii Palestiniene, generalul Adnane al-Damiri, a apreciat că acuzaţiile lui Benjamin Netanyahu sunt o "nebunie", subliniind că palestinienii "nu dispun de nicio putere" în colonia Gush Etzion, situată în "Zona C", aflată sub control civil şi militar israelian.

Potrivit unui alt oficial palestinian, serviciile de securitate ale Autorităţii "cooperează" totuşi cu agenţiile israeliene "pentru a colecta informaţii" cu privire la dispariţia celor trei israelieni.

Cele mai citite

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

EXCLUSIV. Băneasa nu e lăsat aeroport de rezervă pentru Otopeni. Avioanele de pe Otopeni, nevoite să treacă munții într-un motor, în caz de urgență

Aeronavele care sunt nevoite să aterizeze de urgență după decolarea de pe Otopeni sau înainte de aterizarea pe acest aroport, în cazul unor defecțiuni...

Creditele ipotecare au crescut cu 29% în primul trimestru din 2024

Creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an au totalizat aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă