10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialInimile indienilor sunt sfâșiate. Un mare producător de la Bollywood și o...

Inimile indienilor sunt sfâșiate. Un mare producător de la Bollywood și o tânără creatoare de modă au murit în masacrul de la Istanbul, din noaptea de Anul Nou | VIDEO + FOTO

Doi renumiți indieni, producătorul Abis Rizvi și creatoarea de modă Khushi Shah, sunt printre cele 39 de victime ale atacului terorist care a avut loc, în noaptea de Anul Nou, la Istanbul, unde un atacator a deschis focul într-un club, potrivit presei din India.

Producătorul Bollywood Abis Rizvi, în vârstă de 49 de ani, lucra la al doilea său film. În 2014, el a scris, regizat și produs filmul „Roar: Tigrii din Sunderbans”. Moartea sa a generat numeroase reacții în comunitatea artistică din India.

Vestea morții celor doi a fost anunțată pe Twitter de ministrul de Externe Sushma Swaraj.

„Am vești rele din Turcia. În atacul de la Istambul am pierdut doi cetățeni indieni. Ambasadorul indian se îndreaptă spre locul tragediei. Victimele sunt fiul fostului parlamentar Abis Rizvi, și Khushi Shah din Gujarat”, a scris șeful diplomației indiene, pe Twitter, citat de Bollywood Life.

Totodată, la scurt timp de la tragedie, Sushma Swaraj a precizat că Guvernul depunea toate eforturile pentru ca părinții acestuia să ajungă la Istanbul.

„Tocmai am vorbit cu domnul Sushma Swaraj. El și doamna Rizvi vor să meargă la Istanbul. În prezent, ne ocupăm cu formalitățile de viză. Am vorbit și cu tatăl Shri Ashok Shah, tatăl tinerei Khushi Shah, căruia i-am transmis condoleanțele noastre”, a mai spus ministrul de Externe.

Comunitatea de la Bollywood, îndurerată de moartea producătorului

Mogulul imoblilar și producătorul de film Abis Rizvi s-a aflat în clubul Reina din Istanbul, în noaptea de Anul Nou, când un bărbat înarmat a deschis focul, cauzând moartea a 39 de persoane și rănirea altor 70.

Actorii de la Bollywood au primit cu șoc vestea morții acestuia. Actorul Randeep Hooda a scris, pe Twitter: „Șocant. Viața e prea scurtă. Apreciem prea puțin ceea ce avem. Bun om… Transmit condoleanțe familiei”, potrivit Bollywood Life.

Una dintre cele mai apropiate prietene ale producătorului, actrița Raveena Tandon, și-a exprimat furia: „Abis, ne vei lipsi. Odihnește-te în pace. Te iubim. Ai lasat un gol în inimile și viețile noastre. Ceea ce crede cineva, planurile pe care și le face, sunt răpite, într-o clipă, de nebuni fanatci. Către toți simpatizanții atacurilor: Să ardeți în iad. Abis, te iubesc. Să fii fericit în orice rai te-ai afla”.

Și regizorul Madhur Bhandarkar s-a declarat surprins de veste: „Sunt socaț că mi-am pierdut unul dintre cei mai vechi și dragi prieteni, Abis Rizvi, care și-a pierdut viața în atacul din Istanbul”.

Un alt prieten apropiat al producătorului, Pooja Bhatt, a scris: „Sunt devastat să aflu că Abis a fost împușcat. Gandurile mele merg spre famila sa”.
 La rândul său, actorul Raza Murad a precizat că moartea lui Rizvi reprezintă o pierdere pentru industria cinematografică, potrivit Times of India.

„Atacatorii nu ar trebui doar condamnați, ci împușcați. Care a fost vina lui Rizvi, de a fost împușcat? Moartea sa este extrem de nefericită și o pierdere pentru industrie”, a declarat actorul.

Designerul Khushi Shah a rămas în Istanbul, după ce o întâlnire a fost reprogramată

 Khushi Shah, o tânără creatoare de modă din statul Gujarat efectua o călătorie de afaceri în Istanbul. În 28 decembrie, ea a avut o întâlnire,  iar pe 2 ianuarie urma să se întoarcă în Mumbai. Vestea morții tinerei de 27 a fost primită cu șoc de apropiați, informează The Times of India.

 Potrivit sursei citate, în ultimul său status de pe Whatsapp, Khushi Shah scria: „Dacă Dumnezeu te întreabă, după ce mori, <<cum a fost Raiul>>?”.
Un oficial din Vadodara s-a întâlnit cu tatăl creatoarei de modă, Ashwin Shah, luni dimineața.

„El a telefonat, duminică dimineața, în jurul orei 05.00, la hotelul în care tânăra era cazată. Angajații l-au informat că tânăra nu se afla în cameră. Mai târziu, el a luat legătura cu Ministerul de Externe, și i-a dat detalii cu privire la fiica sa. Diplomația indiană a făcut verificări la Instanbul și a confirmat moartea femeii”, a precizat Ranjan Bhatt pentru The Indian Express.

 Fratele mai mare și vărul lui Khushi Shah au plecat la Istanbul, pentru a aduce acasă trupul neînsuflețit al tinerei.

„Familia este șocată. Frații mei au zburat în Turcia. Ne vor anunța când vor face formalitățile. Ulterior, familia va decide ce ritualuri vor urma”, a declarat unul dintre verii tinerei, Bhavin Shah.

 Totodată, oficialitățile din regiune au transmis că vor oferi familiei tot suportul de care au nevoie.

„Vadodara a pierdut o fiică. Guvernul este solidar cu familia. Ministrul de Externe le-a oferit tot suportul, în ciuda stării de sănătate precare. Țin constant legătura cu autoritățile, pentru a verifica dacă fratele tinerei are nevoie de ajutor pe aeroporturile din Mubai și Vadodara”, a mai spus Ranjan Bhatt.

O prietenă apropiată a lui Khushi Shah, a povestit că cele două își făcuseră planuri să sărbătorească împreună, când creatoarea de modă avea să se întoarcă din Turcia.

„Am întrebat-o de ce face Anul Nou în Istanbul. A zis că are o întâlnire de afaceri, așa că ne-am făcut planuri să sărbătorim împreună când se întoarce. Era o persoană atât de veselă. Am văzut-o mereu fericită”, a spus Tanisha Singh.

Khushi Shah a mers la școala Tejas Vidyalaya din Vadodara, după care a urmat cursuri de design vestimentar și marleting la Universitatea Intercontinentală din Statele Unite. În 2011 și-a lansat propria linie vestimentară, iar în 2016 a lansat un butic cu haine pentru bărbați, inaugurat de actorul Salman Khan.

Jucătorul de hockey Yuvraj Walmiki a declarat că el și Khushi Shah aveau același cerc de prieteni. „Ultima dată am luat legătura cu ea să o rog să îmi facă un costum. A acceptat imediat. Este șocant că nu mai este”, potrivit Indian Express.

 Corpurile celor doi, aduse în India

Corpurile neînsuflețite ale celor doi vor fi aduse în India, miercuri, cu un zbor Turkish Airlines, a anunțat Ministrul Afacerilor Externe. 

„Am vorbit cu Hassan Rizvi și Akshay Shah. Ambasadorul indian Rahul Kulshreshth a făcut toate aranjamentele pentru ei și urmează să se întoarcă, miercuri, în India”, a declarat șeful diplomației indiene.

Opt suspecți, reținuți la Istanbul

 

Opt persoane au fost reținute, luni, și plasate în detenție la Istanbul în cadrul anchetei privind carnagiul comis în noaptea de Anul Nou și revendicat de ISIS, a anunțat agenția de presă Dogan. 

Arestările au fost operate de echipe ale poliției antiteroriste, dar nu se cunosc detalii despre cei reținuți. Arestările de luni sunt primele în legătură cu atacul survenit într-un club din Istanbul în noaptea de revelion, atentat în care au fost ucise 39 de persoane, inclusiv cetățeni străini. Totodată, aproximativ 70 de persoane au fost rănite. Pe urmele atacatorului din clubul de noapte Reina s-a declanșat o vastă operațiune de căutare.

Potrivit Daily Mail, mai mult de jumătate dintre victimele ucise erau cetățeni străini. O tânără din Israel, trei cetățeni indieni, trei libanezi, un tunisian și soția sa, doi iordanieni, un belgian și o persoană din Kuweit s-au aflat printre cei care și-au pierdut viața.

Atacatorul a ucis și un ofițer de poliție turc, în vârstă de 22 de ani, și un angajat al unei agenții de turism, în vârstă de 47 de ani, care se aflau în fața clubului.

Ca urmare a tragediei din noaptea de Anul Nou, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat atacul ca fiind unul terorist.

Turcia, marcată de o serie de atacuri teroriste în 2016

Anul trecut, Turcia a fost marcată de mai mult de 30 de episoade violente. Cel mai recent a avut loc în 19 decembrie, când ambasadorul rus la Ankara, Andrei Karlov, a fost împușcat în timp ce ținea un discurs la o galerie de artă din capitala Turciei.

În 10 decembrie, o mașină a explodat în apropiere de stadionul Besiktas  cauzând moartea a 44 de persoane, dintre care majoritatea ofițeri de poliție, și peste 150 de răniți.

În 24 noiembrie, două prsoane au murit și 21 au fost rănite, după ce o bombă a explodat în apropiere de biroul guvernatorului din Adana.

În 14 octombrie, stațiunea Ankara a fost vizată de un atac cu rachetă. Nicio persoană nu a fost rănită. Tot în aceeași zi, militarii turci din mai multe localități au fost victimele unor atacuri violente, soldate cu rănirea a 13 persoane.

În 6 octombrie, o mașină a explodat în apropiere de sediul de poliție din regiunea Yenibosna, pe partea europeană a Istanbulului. 

În 24 august, doi ofițeri de la jandarmerie au fost răniți pe drumul dintre Antalya și Kemer, după ce o bombă a explodat. 

În 20 august, peste 50 de persoane au murit și aproximativ 100 au fost rănite, în urma unui atac la o nuntă din Gaziantep. 

 În 28 iunie, peste 40 de persoane au murit într-un atac terorist care a vizat Aeroportul Internațional Ataturk.  

 În 7 iunie, șapte ofițeri de poliție și patru civili au murit, iar 36 au fost rănite, în urma unui atac cu bombă în apropiere de Istanbul.

În 1 mai, doi ofițeri de poliție au murit și peste 36 de persoane au fost rănite, după ce o bombă a explodat la Sediul Central al Poliției din Gaziantep.

În 27 aprilie, șapte persoane au fost rănite într-un atac sinucigaș care a vizat moscheea Bursa Ulu. 

În 19 martie, un atac sinucigaș a avut loc în apropiere de un obiectiv turistic de pe strada Istikal din Istanbul. Patru persoane au murit și peste 36 au fost rănite.

În 13 martie, peste 30 de persoane au murit într-un atac cu bombă care a avut loc în piața Kizilay din Ankara.

În 17 februarie, 28 de persoane au murit într-un atac cu bombă care a vizat mai mulți militari.

În 12 ianuarie, 10 turiști au murit într-un atac sinucigaș care a avut loc în Istanbul.


VIDEO. Publicația Daily Mail a prezentat o înregistrare video cu atacatorul care trage rafale de mitralieră în fața clubului, apoi intră în localul unde a provocat un masacru oribil.



Imagini filmate în clubul de lux Reina înainte și după atacul terorist sângeros. Clienții petrec fără să știe că un dezaxat îi va mitralia. După atac, o victimă e surprinsă în agonie | VIDEO

În noaptea de Revelion clubul de lux era plin. Peste 700 de clienți petreceau la trecerea dintre ani fără să știe ce îi ateaptă. Un singur atacator, cu o mitralieră rusească de tip Kalasnikov, a ucis un paznic de la intrare și apoi a pătrus în club, unde a deschis focul la întâmplare, declanșând coșmarul.

Gloanțele au secerat peste 100 dintre clienții clubului.

Dintre aceste victime, 35 au murit la locul atacului terorist. Alte 70 de persoane rănite au ajuns la spitale. Zeci de clienți îngroziți de scenele sângeroase au săprit de frică în apele aproape înghețate ale Bosforului. Corespondentul CNN care relata ulterior de la fața locului remarca faptul că, la momentul atacului, afară ningea. Citiți aici detalii și vedeți înregistrările video.



Imagini filmate cu drona în clubul groazei din Istanbul, unde a avut loc masacrul de Revelion | VIDEO

Clubul este unul cunoscut în lumea celebrităților. Jurnaliștii britanici au scris că aici veneau clienți cum sunt Kevin Costner, Uma Thurman, Salma Hayek sau Sting. Tot aici petreceau de obicei serile cetățenii occidentali care sunt stabiliți în Istanbul, a explicat pentru CNN un oficial turc.

Din acest motiv, proprietarul clubului a primit acum zece zile informații chiar de la autoritățile americane despre existența unor informații potrivit cărora s-ar planifica un atac aici, de Revelion. Măsurile de securitate au fost sporite, au declarat reprezentanții clubului ziariștilor, dar fără succes. Vdeți aici imagini cu clubul, filmate cu o dronă!



TERORIST VÂNAT. Criminalul care a provocat baia de sânge de la petrecerea de Revelion este în libertate. Rudele celor uciși încep noul an cu ceremonii funerare sfâșietoare în timp ce autoritățile expun o secretomanie bizară | VIDEO și FOTO

Teroristul care a provocat baia de sânge din Istambul era căutat de poliție. Vânătoarea națională declanșată de poliția turcă este însă fără rezultat la ore bune după ce criminalul a fugit de la locul măcelului. Guvernul turc a impus însă o blocadă totală a informațiilor legate de acest caz. Autoritățile refuză să comunice informații despre anchetă sub pretextul că nu doresc să se alarmeze excesiv publicul. Citiți aici detalii despre atac!



Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor atacului din Istanbul. Fotbalistul Sefa Boydas: Autorităţile spun că au murit 35 sau 40 de oameni, dar cred că sunt mai multe victime

Fotbalistul Sefa Boydas care a scăpat din clubul groazei a povesit momentele cumplite prin care a trecut pentru a se salva din calea atacatorului. 

„Eram doar de 10 minute în club când a început haosul. Tocmai ne găsisem un loc, în apropierea uşii era foarte mult praf şi fum. Apoi au început focurile de armă şi multe fete au leşinat. Ei spun că au murit 35 sau 40 de oameni, dar cred că sunt mai multe victime pentru că atunci când mergeam oamenii se căţăarau peste alţii”, a explicat Sefa Boydas, fotbalist la un club din Istanbul.

Boydas a adăgat că nu a observat cine sau din ce parte se trăgea cu arma. Fotbalistul povesteşte că auzea doar zgomotul armelor şi ţipetele oamenilor … tot articolul, AICI!


Un american a păcălit moartea, la Istanbul, în noaptea de Revelion. Telefonul mobil l-a salvat de gloanțele ucigașe | FOTO + VIDEO

Un om de afaceri din statul american Delaware a scăpat de moarte, în noaptea de Anul Nou, când un bărbat înarmat a deschis focul într-un club din Istanbul, făcând 39 de morți. Jacob Raak, în vârstă de 35 de ani, a fost salvat de telefonul său mobil, pe care îl avea în buzunar… articolul integral AICI.


 

 

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă